Η Μυροβόλος Χίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των περισσότερων με το περίφημο «Δάκρυ της Μαστίχας» και τα διάσημα Μαστιχοχώρια της στο νότιο τμήμα του νησιού, τα οποίο αποτελούν πραγματικό κόσμημα για ολόκληρο το νησί και όχι μόνο.

Ενώ, λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που επιλέγουν τη Χίο για τις διακοπές τους επικεντρώνονται σε αυτό το πολύτιμο νότιο τμήμα του νησιού, υπάρχουν κάποια μικρά και άγνωστα, γραφικά και πανέμορφα χωριουδάκια στο ευρύ κοινό προς το βόρειο τμήμα της Χίου, που αξίζει κανείς να γνωρίσει και εξερευνήσει από κοντά.

Σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη της Χίου, λοιπόν, συναντά κανείς το γραφικό χωριό της Λαγκάδας. Το μικρό και ήσυχο ναυτοχώρι, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε ένα λαγκάδι -σε αυτό οφείλει και την ονομασία του- σε ένα φυσικό σκηνικό γεμάτο με ελιές, ευκαλύπτους και οπωροφόρα δέντρα.

Χαμηλά σπίτια με όμορφες, περιποιημένες αυλές και στενά σοκάκια συνθέτουν την σύγχρονη εικόνα της Λαγκάδας, με το γραφικό λιμανάκι της να «αγκαλιάζεται» από ταβερνάκια και εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, να ατενίζει τις Οινούσσες, οι οποίες, μάλιστα, προσεγγίζονται με συχνά δρομολόγια από το χωριό. Ψηλά, στην ανατολική πλευρά του χωριού, ξεχωρίζει ένας από τους πολλούς ανεμόμυλους (σώζεται το κύριο μέρος του) που υπήρχαν στην περιοχή και άλεθαν κυρίως σιτάρι.

Οι κάτοικοι του χωριού με το πέρασμα των χρόνων έχουν αποκτήσει την φήμη των καλών θαλασσινών, καθώς ήδη από την αρχαιότητα στράφηκαν στη ναυτιλία, καθώς το άγριο φυσικό τοπίο και τα βουνά ολόγυρα του χωριού δεν επέτρεπαν την ενασχόληση με την γεωργία.

Οι παραλίες που αξίζει κανείς να επισκεφτεί γύρω από το χωριό δεν έχουν καμία οργάνωση, ωστόσο αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Φαναράκι και Καρυδάς. Τέλος, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού οι λαμπροί εορτασμοί την ημέρα της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου.