Η πόλη με τα μαρμάρινα παλάτια χτισμένη πάνω στη λιμνοθάλασσα, που προκαλεί εντύπωση και θαυμασμό στους επισκέπτες της θα έλεγε κανείς ότι είναι μοναδική στον κόσμο. Ωστόσο, ένα αφιέρωμα στο CNN Travel πριν λίγες ημέρες ήρθε για να καταρρίψει αυτή τη μοναδικότητα της Βενετίας και να αποδείξει ότι υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές «κόπιες» της δημοφιλούς ιταλικής πόλης ανά την Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, λοιπόν, όσο η Βενετία κέρδιζε εξουσία έχτισε μια ψευδο αυτοκρατορία κατά μήκος της Αδριατικής -σε χώρες όπως η σύγχρονη Σλοβενία, η Κροατία, η Αλβανία και η Ελλάδα, ενώ τα πλοκάμια της αυτοκρατορίας απλώθηκαν μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο.

Αυτό σημαίνει ότι η ανατολική πλευρά της Αδριατικής ήταν κάποτε γεμάτη με μίνι «Βενετίες» και όχι επειδή ήταν χτισμένες πάνω σε λιμνοθάλασα, αλλά επειδή έφεραν το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Βενετίας, σκαλισμένο στα τείχη τους, διακρίνονταν για τα περίτεχνα πηγάδια σε βενετσιάνικο στιλ, καθώς και για εκείνα τα φημισμένα επιβλητικά βενετσιάνικα κτίρια, με στοές και αμέτρητα παράθυρα. Ανάμεσα σε αυτές τις μικρές «Βενετίες» της Μεσογείου διακρίνεται και μία ελληνική, η οποία δεν είναι άλλη από την Κέρκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, στο άρθρο αναφέρεται ότι «τα νησιά του Ιονίου αποτελούσαν βασικό μέρος των ενετικών εδαφών και η προστατευόμενη από την UNESCO πόλη της Κέρκυρας είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της επιρροής της Δημοκρατίας».

Παρόλο που οι Γάλλοι πήραν τον έλεγχο το 1797 όταν έπεσε η Δημοκρατία της Βενετίας, οι Ενετοί προηγουμένως είχαν προλάβει να χτίσουν λιγότερα από τρία φρούρια, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα αγέρωχοι φρουροί της πόλης, καθώς και τα αμέτρητα παστέλ, νεοκλασικά παλάτια και τις επιβλητικές λότζιες -χώροι συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων.

«Αν και», συνεχίζει το δημοσίευμα για την πόλη της Κέρκυρας, «δεν πρόκειται για ακριβώς μια μικρή Βενετία, σκεφτείτε το σαν η Βενετία να έχει βυθιστεί σε ένα αστικό περιβάλλον και θα έχετε την εικόνα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας».

Κλείνοντας την αναφορά της για την Ελλάδα, η δημοσιογράφος Julia Buckley, τονίζει πως στη χώρα μας υπάρχουν και άλλες ενετικές πόλεις όπως το Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της Σύρου, καθώς και η πόλη των Χανίων με τον επιβλητικό βενετσιάνικο φάρο της να αποτελεί και το σημείο αναφοράς της.

Δείτε τη λίστα του CNN Travel με τις μικρές «Βενετίες» της Μεσογείου:

  • Πιράν, Σλοβενία
  • Κόπερ, Σλοβενία
  • Γκράντο, Ιταλία
  • Παλιά Πόλη Κέρκυρας
  • Svetvincenat, Κροατία
  • Κιότζα, Ιταλία
  • Ρόβινι, Κροατία
  • Muggia, Ιταλία
  • Κόρτσουλα, Κροατία
  • Λευκωσία, Κύπρος