Την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους ταξιδιώτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, χωρίς να υπάρχει άλλη μορφή ελέγχου, θα επιτρέπει από την Πέμπτη (18/03) η Ισλανδία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το μέτρο αυτό, που ισχύει ήδη από τις 20 Ιανουαρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, στον οποίο ανήκει η Ισλανδία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, στο εξής θα επεκταθεί σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα «όποια κι αν είναι η προέλευση», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από τις χώρες του Σένγκεν ή αυτό που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ονομασία «κίτρινη κάρτα».

«Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν τέτοια πιστοποιητικά δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να τηρήσουν μια περίοδο καραντίνας ή να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR κατά τους διασυνοριακούς ελέγχους», διευκρινίζει η κυβέρνηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπορούν επίσης να αποδείξουν ότι πέρασαν μια λοίμωξη από Covid-19 παρουσιάζοντας ένα θετικό διαγνωστικό τεστ πάνω από 14 ημερών, θα αποφύγουν επίσης τους περιορισμούς στην είσοδο, όπως αυτό συμβαίνει από τον Δεκέμβριο για όσους ταξιδεύουν από τον χώρο Σένγκεν.

Η Ισλανδία γίνεται έτσι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγει τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν στους πολίτες τρίτων χωρών.

Η Κύπρος ανακοίνωσε από την πλευρά της στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή της να επιτρέψει την είσοδο χωρίς καραντίνα στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 από την 1η Μαΐου.

Εναρμονίζοντας τις απαιτήσεις της, η Ισλανδία ελπίζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις ροές επισκεπτών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις δυο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της, μεταξύ των πιο προηγμένων στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 20% των επισκεπτών που φθάνουν σε αυτό το νησί του βόρειου Ατλαντικού παρουσίασαν ένα πιστοποιητικό προηγούμενης λοίμωξης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19, σύμφωνα με σημείωση του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Ισλανδία έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία σήμερα: η συχνότητα εμφάνισης του κορονοϊού είναι μόλις 9 ανά 100.000 κατοίκους. Σχεδόν το 10% του πληθυσμού έχει λάβει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου.