Ένα κτίσμα «σφηνωμένο» λες στα βράχια του βουνού, που δημιουργεί δέος σε όποιον το αντικρίσει και προσεγγίσει τον χώρο του συναντάται στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα.

Ο λόγος για το το σπηλαιο-μονάστηρο της Αγίας Κυριακής, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Βαμβακού. Για να το προσεγγίσει κανείς παίρνει τον χωματόδρομο που ξεκινάει λίγα χιλιόμετρα πριν το χωριό και μέσα από μια διαδρομή στην καταπράσινη και πανέμορφη φύση του Πάρνωνα προσεγγίζει το μοναδικό αυτό αξιοθέατο. Υπάρχει και δυνατότητα προσέγγισης στην περιοχή πεζή, μέσα από δασικό μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι και ανάμεσα σε φτέρες, περίπου 2 χλμ.

Ανακηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η ιερά μονή της Αγίας Κυριακής εμφανίζεται «φωλιασμένη» μέσα σε μια μικρή σπηλιά, με τα χρώματα και τα υλικά του κτίσματος να συνάδουν τέλεια με την φύση ολόγυρά του.

Το μοναστήρι είναι χτισμένο νότια του Κρύβη, χωρίς να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για τον ακριβή χρόνο κατασκευής του. Σύμφωνα με την παράδοση οι βοσκοί που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή έβλεπαν τα βράδια κοντά στο μοναστήρι να ανάβει ένα φως, το οποίο το πρωί εξαφανιζόταν. Ένα βράδυ αφού προσέγγισαν το φως προκειμένου να λύσουν το μυστήριο, είδαν την εικόνα της Αγίας Κυριακής μέσα σε μια τρύπα. Έτσι, έχτισαν το μοναστήρι στο συγκεκριμένο σημείο προς τιμήν της.

Η μονή είχε αρκετές χρήσεις, καθώς άλλοτε χρησίμευε ως καταφύγιο των διωκόμενων Χριστιανών και άλλοτε των κατοίκων του χωριού σε περιόδους αναταραχών, ενώ αποτέλεσε και επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων.

Σήμερα το μοναστήρι δεν λειτουργεί, ωστόσο, παραμένει ένας σημαντικός ιστορικός χώρος. Αν βρεθεί κανείς στην περιοχή αξίζει να το επισκεφτεί για να θαυμάσει από κοντά την μυστικιστική του αύρα.