Η Ήπειρος είναι γνωστή για τα γραφικά και υπέροχα χωριά της που διατηρούν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής. Τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα συγκαταλέγονται στις δημοφιλέστερες περιοχές, με τον νομό Ιωαννίνων να έχει να αναδείξει εξίσου όμορφους και ανεξερεύνητους προορισμούς από το ευρύ κοινό.

Ο λόγος για τα χωριά Πωγωνίου, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ο μυστικός και ανεξερεύνητος παράδεισος της Ηπείρου. Παρόλο που δεν διαθέτουν την αίγλη των δημοφιλέστερων προορισμών του νομού παραπάνω, διαθέτουν μια αυθεντικότητα και μια γλυκιά ηρεμία που σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συστάδα μικρών χωριών που συνορεύουν δυτικά και βορειοδυτικά με την Αλβανία, βορειονατολικά με τα χωριά της Κόνιτσας και του Ζαγορίου και στα νότια με το νομό Θεσπρωτίας. Τα βουνά Νεμέρτσικα, Τσαμαντά, Κασιδιάρης και Μακρύκαμπος που τα περικλείουν προσθέτουν μια άγρια ομορφιά στο όλο σκηνικό, με τον ακριτικό προορισμό στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, να αποτελεί ιδανική επιλογή για εναλλακτικές αποδράσεις σε άγνωστα χωριά και διαδρομές ανέγγιχτου φυσικού κάλλους.

Το μεγαλύτερο χωριό του Πωγωνίου είναι το Κεφαλόβρυσο, η έδρα του το Καλπάκι, ενώ το Δελβινάκι, που έχει ιδρυθεί από το 1081, με την πλούσια ιστορία έχει οριστεί ως η ιστορική έδρα του δήμου. Εκτός από τα παραπάνω αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τον, σχεδόν, έρημο Άγιο Κοσμά, το Βασιλικό με την υπέροχη πλατεία, το Δολό και την ακριτική Πωγωνιανή.

Η χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική συναντάται και εδώ, ενώ στα όσα σίγουρα κλέβουν τις εντυπώσεις οι διαδρομές μέσα στη φύση -τόσο με το αυτοκίνητο όσο και πεζή-, τα πέτρινα γεφύρια και οι όμορφες λίμνες, οι γραφικές εκκλησίες καθώς και τα ενδιαφέροντα μουσεία.