Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, πάντα θα ανακαλύπτεις μέρη μυστικά και μαγικά που θα σε κάνουν να απορείς πόση τελικά ομορφιά χωράει αυτή η χώρα. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και μαγικός καταρράκτης στο Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας και ο ποταμός Σεπετός.

Ένα κρυφό διαμάντι, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, που πρέπει να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνεις εκεί για ώρα να απολαμβάνεις τη μαγεία της φύσης. Και θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες με φόντο τον ορμητικό καταρράκτη της περιοχής. Εκεί κοντά θα μάθεις και για την νεραϊδοσπηλιά. ‘Ένα άλλο ανεξερεύνητο για πολλούς μέρος της Αιτωλοακαρνανίας κοντά στη Βόνιτσα.

Σεπετός: Ο μαγικός καταρράκτης στο Μοναστηράκι και η νεραϊδοσπηλιά

Ο μαγικός και ορμητικός αυτός καταρράκτης δημιουργείται από τον ποταμό Σεπετό ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του ποταμού Κεφαλόβρυσου. Ο Σεπετός πηγάζει από το γραφικό χωριό Μοναστηράκι και συγκεκριμένα κάτω από την κεντρική πλατεία αποτελώντας ένα από τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά αξιοθέατα του χωριού Θα τον δεις στην είσοδο του χωριού με τα νερά να πέφτουν ορμητικά από μεγάλο ύψος.

Ο καταρράκτης Σεπετός ονομάζεται επίσης και «Λαμπάδα» δηλαδή κερί. Και γιατί πήρε αυτό το όνομα; Καθόλου τυχαία μιας και ονομάστηκε έτσι λόγω της ευθύγραμμης πτώση του νερό σε εκείνο το σημείο. Επιπλέον το σημείο εκεί είναι στενό στην κορυφή και ανοίγει καθώς πέφτει προς τα κάτω. Αν το δεις από μακριά νομίζεις ότι πρόκειται για ένα κερί τεράστιων διαστάσεων.

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα υπόψιν είναι ότι δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί στο σημείο του καταρράκτη και η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη μέσω μονοπατιών. Το αποτέλεσμα όμως που θα αντικρίσεις θα σε ανταμείψουν. Μην πας μόνος σου και φρόντισε να έχεις ανάλογο εξοπλισμό για πεζοπορία.

Οι εικόνες που θα θαυμάσεις από το βίντεο του καναλιού n.p. production του Youtube θα σε κάνουν να καταλάβεις για τι ομορφιά μιλάμε!

Το όμορφο και καταπράσινο Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι, λοιπόν, είναι ένα όμορφο ελληνικό χωριό απλωμένο στην περιοχή της Βόνιτσας και πνιγμένο στο πράσινο. Θα το βρεις στην βορειοδυτική άκρη του νομού Αιτωλοακαρνανίας περνώντας από μια όμορφη διαδρομή. Βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, είναι αρκετά απλωμένο και μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά από τον Αμβρακικό Κόλπο. Και αν βρεθείς στην Αιτωλοακαρνανία αξίζει να ρωτήσεις πού βρίσκεται αυτό το χωριό που έχει το ίδιο όνομα με τη γραφική γωνιά του κέντρου της Αθήνας

Η νεαραϊδοσπηλιά και ο θρύλος

Κοντά στον καταρράκτη υπάρχει, επίσης ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, Νεραϊδοσπηλιά. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι στους 18 βαθμούς κελσίου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ έχει και πολύ υγρασία. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό σπήλαιο στο οποίο βρίσκει καταφύγιο μια πλούσια και σπάνια πανίδα. Επιπλέον έχει έναν εντυπωσιακό διάκοσμο γεμάτο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ένα διαφορετικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία.

Λέγεται έτσι γιατί ο θρύλος λέει ότι κάποτε ζούσε εκεί μια νεράιδα. Λέγεται μάλιστα ότι με τη βοήθεια της καλής νεραΐδας η αρχοντοπούλα παντρεύτηκε τον καλόν της, και έζησαν όλοι ευτυχισμένοι στο γραφικό Μοναστηράκι.