Αν στο άκουσμα της λέξης χειμώνας σας έρχονται στο νου εικόνες από ελατοσκέπαστα και χιονισμένα τοπία στις Άλπεις, με κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια και ζεστούς ξενώνες, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε τόσο μακριά.

Υπάρχει ένα μέρος, σχετικά κοντά στην Αθήνα, που προσιδιάζει ακριβώς στην παραπάνω περιγραφή. Δίπλα στην κοσμοπολίτικη και δημοφιλή Αράχωβα, μόλις 13 χλμ. προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, υπάρχει ένα υπέροχο λιβάδι, που όσοι γνωρίζουν, προτιμούν για τις χειμερινές εξορμήσεις τους.

Ο λόγος για το Λιβάδι, ή Καλύβια Λιβαδίου Αράχωβας όπως είναι η επίσημη ονομασία του, όνομα και πράγμα, το οποίο απλώνεται νωχελικά κάτω από τον επιβλητικό Παρνασσό μετά τη χαρακτηριστική στροφή του δρόμου, με κατεύθυνση από Αράχωβα προς το χιονοδρομικό. Ο αλλοτινός βοσκότοπος με τις καλύβες και τις στάνες σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και χαλαρωτικά ησυχαστήρια, μια ανάσα από την Αττική.

Ένα τεράστιο οροπέδιο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων γεμάτο κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια, πολυτελείς κατοικίες που θυμίζουν chalets, παραδοσιακές ταβέρνες και χουχουλιάρικα cafes. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλοί celebrities ή άνθρωποι που απλά αναζητούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση έχουν φτιάξει εδώ τις εξοχικές τους κατοικίες, τις οποίες επισκέπτονται όταν πέσει η θερμοκρασία!

Στα όσα σίγουρα ξεχωρίζει κανείς εδώ είναι οι οικογενειακές ταβέρνες με τα πεντανόστιμα ψητά και τα λαχταριστά μαγειρευτά, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για τους δεινούς σκιέρ, μετά από μια υπέροχη και απολαυστική ημέρα στο βουνό.

Ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ιππασία, παγοδρομία και οδήγηση 4χ4 στα όσα κρατούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών αμείωτο.