Σε μια υπέροχη καταπράσινη πλαγιά του Βελουχίου, σε υψόμετρο 920 μέτρων, το Μαυρίλο είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ορεινό χωριό, στη δυτική Φθιώτιδα.

Ένας προορισμός με απόλυτο πρωταγωνιστή την φύση και την απόλυτη ησυχία του βουνού, ιδανική επιλογή τόσο για τους φυσιολάτρες, όσο και για εκείνους που αναζητούν μέρη μαγικά, μακριά από την βουή των πιο δημοφιλών προορισμών.

Για την προέλευση της ονομασίας του υπάρχον δύο εκδοχές, με την πρώτη να αναφέρεται στην τοποθεσία όπου παράγεται η μαύρη- ύλη, δηλαδή η μπαρούτη, εξαιτίας των μπαρουτόμυλων που λειτουργούσαν άλλοτε σε αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι μέχρι σήμερα σώζονται επιστολές του Αθανάσιου Διάκου για προμήθεια πυρομαχικής ύλης από το Μαυρίλο.

Η δεύτερη, αναφέρεται στα σκουρόχρωμα δάση που περιβάλλουν το χωριό -τα οποία αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του- με κυρίαρχα τα δέντρα μελανής- σκούρας ελάτης.

Γεμάτο με πηγές, αυλάκια και ρυάκια, η κύρια πηγή του χωριού είναι η Γκούρα, μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού, η οποία οφείλεται και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που αντικρίζει κανείς στο Μαυρίλο.

Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς στο χωριό ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς και ο ανακατασκευασμένος Μπαρουτόμυλος, ένας από τους 12 που λειτούργησαν κατά την περίοδο της Επανάστασης του 21.

Στην τεράστια πλατεία του χωριού παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες σερβίρουν νόστιμα μεζεδάκια και τοπικά πιάτα.