Ταξίδι στον χρόνο στο λίκνο του πολιτισμού

Αρχαία Ολυμπία, το δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας – Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:25
21/09/2020
Ταξίδι στον χρόνο στο λίκνο του πολιτισμού
1
loading

Είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Είναι η Αρχαία Ολυμπία, το δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, εκεί όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το μέρος, που σήμερα σε καλεί σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο.

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη και «Κοιλάδα των θεών», άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα, στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης και συνεδρίων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα.

Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου. Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.

Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων όταν διέμενε στην Ολυμπία, προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες.

Εκεί, βρίσκεται και το μουσείο της Ολυμπίας, όπου θα δείτε από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, τη Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ολυμπια

    Πρίν τήν εισβολή τών Δωριέων ανήκε η περιοχή στούς Πισάτες, Αχαιούς κατείχαν τήν πεδιάδα διαρρέει ο Πηνειός. Τότε υπήρχε ενα μεγάλο χάσμα σε βράχους, εκεί εγκαταστήσει μαντείο με λατρεία τη Γή. Το μαντείο προκάλεσε την προσοχή τών Ηλείων έτσι οι Πισάτες αναγκάστηκαν να υποταχθούν. Οι Ηλείοι κύριοι τής Ολύμπιας τή μετέτρεψαν σε λατρεία τού Δία μάζι μέ τής Γής, έδωσαν στούς Ολυμπιακούς αγώνες πανελλήνιο χαρακτήρα έτσι οι αγώνες πήραν τη μορφή συναδέλφωσης τών λαών τούς χάρισε αίγλη τούς έκανε σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας.Ο σεβασμός πρός τόν Δία πρόσθεσε τήν ανάπτυξη. Συνέβαλαν και οι Πισάτες όταν μετά τήν ανακατάληψη έχτισαν ναό Ήρας. Ώς ιερός χώρος έμεινε αδιατάρακτη από πολέμους διαμάχες όταν πρώτη φορά παραβιάστηκε ανάμεσα στούς Ηλείους και στούς Αρκάδες. Στή ρωμαιοκρατία οι Ολυμπιακοί αγώνες συνεχίστηκαν έως τήν επιδρομή τών Ερούλων, άρχισε και η παρακμή μέ το 393μχ διεξαγωγή τελευταίας Ολυμπιάδας. Το 426μχ ο ναός Δία παραδόθηκε στίς φλόγες μέ διάταγμα τού Θεοδοσίου Β (τού Μικρού), η καταστροφή συνεχίστηκε μέ τούς σεισμούς 522 και 551 και η περιοχή ερημώθηκε. Ένας μικρός σλαβικός οικισμός καταστράφηκε από πλημμύρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει