Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– το νησί προσφέρει στον επισκέπτη του και την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθεάτά του.

Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.