Το αγαπημένο νησί των Αθηναίων με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα σε απόσταση μιας ώρας από την Αττική

Ιδανικός προορισμός για τις τελευταίες εξορμήσεις με άρωμα καλοκαιριού


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
22:05
19/09/2020
Το αγαπημένο νησί των Αθηναίων με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα σε απόσταση μιας ώρας από την Αττική
2
loading

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– το νησί προσφέρει στον επισκέπτη του και την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθεάτά του.

Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Κ ε α

    Για το πολίτευμα τής αρχαίας Κέας έχει γράψει ο Αριστοτέλης το χαμένο σήμερα σύγγραμα - Κείων Πολιτεία-. Το πολίτευμα εκείνο πρόβλεπε τήν καταδίκη σε θάνατο (μέ μορφή αυτοκτονίας) όλων τών πολιτών οι οποίοι συμπλήρωναν το 70 έτος. Είναι ένα έθιμο πού επικρατούσε από τα πανάρχαια χρόνια, όσοι και όσες συμπλήρωναν τα 70 τους χρονια αυτοκτονούσαν μέ κώνειο, το έθιμο αυτό μοναδικό στήν Ελλάδα, στή Κέα, διατηρήθηκε και στά χρονια τής ρωμαιοκρατίας, το - Κείον νόμιμον- όπως λεγόταν το έθιμο εκείνο φαίνεται πώς ανάγεται στήν εποχή πού δέν μπορούσε νά θρέψει άνετα τούς κατοίκους του, ωστόσο εξακολούθησε νά ισχύει και όταν αργότερα τό νησί ευημερούσε.

  2. avatar Κεα

    Ήταν κατοικημένο από τήν εποχή τού χαλκού μέ πρώτους κατοίκους τούς Λέλεγες, Κάρες, Φοίνικες. Στούς Μηδικούς πολέμους οι πόλεις της πολέμησαν εναντίων τών Περσών, στόν Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν σύμμαχοι τών Αθηναίων, στόν καιρό τής ρωμαιοκρατίας δόθηκε ώς δώρο στούς Αθηναίους από τόν αυτοκράτορα Μάρκο Αντώνιο, στά νεώτερα χρόνια έμεινε στήν κατοχή τών Φράγκων γιά 330 χρ μέ μιά μικρή διακοπή πού απελευθερώθηκε από τούς Βυζαντινούς. Οι Φράγκοι τό έλεγαν Ζία και από εκεί προήλθε τό Τζιά. Τόν ΙΕ αιώνα ανήκε στούς Ιωαννίτες, το 1579 πέρασε στήν κυριαρχία τών Τούρκων, μετά τήν επανάσταση τού 1821 μαζί μέ τίς άλλες Κυκλάδες αποτέλεσε τμήμα τού ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει