Η πιο ιδιόρρυθμη εκκλησία του ελλαδικού χώρου

Η ύπαρξή της μυστήριο, η αρχιτεκτονική της θαύμα


ΤΑΞΙΔΙTIPS
7:16
27/01/2020
Η πιο ιδιόρρυθμη εκκλησία του ελλαδικού χώρου
13
loading

Γι’ αυτόν τον ναό δεν γνωρίζουμε τίποτα σημαντικό ή επιβεβαιωμένο για το πώς και πότε χτίστηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Μέσα σε ένα κατάφυτο ελατόδασος, ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο, σε περιμένει λοιπόν μια εξαιρετική έκπληξη: ένας από τους πιο αξιόλογους μεταβυζαντινούς ναούς της χώρας μας, εκεί στις σκιές των δέντρων. Πετρόχτιστη και επιβλητική, η ορεινή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Δολιανών συμβάλλει κι αυτή στη γαλήνη του τοπίου. Βρίσκεται ανάμεσα στα Δολιανά και την Κρανιά Ασπροποτάμου στην Καλαμπάκα, στα βλαχοχώρια των Τρικάλων. Όταν διαβείς όμως τις πύλες της, θα σε συνεπάρει η μη αγιογραφημένη μεγαλοπρέπεια της λίθινης κατασκευής της, ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάς συχνά σε εκκλησίες της Ελλάδας. #doliana #kalabaka #kalampaka #trikala #thessaly #church #hellas #greece #instatravel #travelgreece #instagreece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Newsbeast.gr (@newsbeast.gr) στις

Ξέρουμε όμως την ιστορία του από τον 19ο αιώνα και μετά, καθώς τον συναντάμε σε φιρμάνια του 1839 και του 1841.

Για την περιβόητη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού ο λόγος, που βρίσκεται ανάμεσα στα Δολιανά και την Κρανιά Ασπροποτάμου στην Καλαμπάκα, στα βλαχοχώρια των Τρικάλων.

Ο ναός του Σταυρού είναι το μόνο από τα ιστορικά κτίσματα της μονής που διασώζονται ως τις μέρες μας, καθώς τα άλλα καταστράφηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943 συγκεκριμένα.

Η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία χαρακτηρίζεται από την εντελώς ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της. Και τους 12 τρούλους της φυσικά, το σήμα-κατατεθέν της. Αλλά και το γεγονός ότι απουσιάζουν εντελώς οι χαρακτηριστικές αγιογραφίες των ορθόδοξων ναών μέσα στο σκοτεινό εσωτερικό της.

Μέσα σε ένα κατάφυτο ελατόδασος, ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο, σε περιμένει λοιπόν μια εξαιρετική έκπληξη: ένας από τους πιο αξιόλογους μεταβυζαντινούς ναούς της χώρας μας, εκεί στις σκιές των δέντρων.

Πετρόχτιστη και επιβλητική, η ορεινή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Δολιανών συμβάλλει κι αυτή στη γαλήνη του τοπίου.

Όταν διαβείς όμως τις πύλες της, θα σε συνεπάρει η μη αγιογραφημένη μεγαλοπρέπεια της λίθινης κατασκευής της, ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάς συχνά σε εκκλησίες της Ελλάδας…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Μόρφωση και επίπεδο είναι..

  ...να σέβεσαι ότι σεβάστηκαν αιώνες τώρα οι προηγούμενες γενιές. Να σέβεσαι την πίστη των άλλων ακόμα και αν εσύ δεν πιστεύεις. Να στέκεσαι με δέος εκεί που άλλοι στάθηκαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους

 2. avatar Φίλιππος Άιντε να ξυπνήσουμε

  Το παραμύθι πιστεύω και μην έρευνας μας έκαψε
  2000 χρόνια τώρα στο σκοτάδι
  Αναμετε για πολύ καιρό ακόμη

  1. avatar Dimitritrianta

   Για να ξυπνήσεις θα πρέπει να μορφωθείς.
   Η ακριβής έκφραση είναι Πίστευε και μή° ερεύνα.
   Γνωρίζεις την άνω τελεία: Στην καθομιλουμένη μεταφράζεται σαν : Είτε πιστεύεις είτε όχι° ερεύνα. Αν κάποιοι τσοπάνηδες παπάδες το έλεγαν όπως το εννοείς γιατί τους βόλευε δεν σημαίνει πως αυτή ήταν η αρχική του ερμηνεία.
   Οπότε κάνε το δόγμα σου. Πίστευε και μή° μορφώσου.

 3. avatar 667

  Πεταμένα λεφτά.

 4. avatar ΜΑΝΟΥΛΑ

  Εξαιρετικός λιτός και απέριττος. Το μεγαλείο της απλότητας. όπως το ήθελε ο Υιός του Θεού.

  1. avatar ΜΠΌΓΙΑΣ

   Τον πατέρα του χριστού τον ξέρουμε,ο παππούς του ποιός ήταν;

   1. avatar Ντομπερμαν

    Δεν χρειάζεται νομίζω κανένας να σου πει ότι ρωτάς βλακείες.

   2. avatar Βελζεβούλ

    Μάντεψε ποιός!

   3. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    Θα το μάθεις όταν ο Ιησούς Χριστός ξανάρθει στην Γη όπως το υποσχέθηκε+θα αναστηθούν όλοι οι νεκροί. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί δεν είναι το πότε θα γίνει αυτό αλλά αν εσύ είσαι έτοιμος; Η δευτέρα παρουσία του Ιησού Χριστού θα γίνει γιατί ο Ιησούς Χριστός δεν είπε ποτέ ούτε ένα ψέμα. Ο Ιησούς Χριστός έλεγε πάντα την αλήθεια+ότι είπε απέδειξε ότι έχει την δύναμη να το κάνει. Αν ζεις την ζωή σου+δεν λαβαίνεις το όψιν σου τα λόγια του Ιησού Χριστού ήδη έχεις κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου. Ο Ιησούς Χριστός όμως είπε [ 16 Γιατί τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του το μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια.
    17 Γιατί ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος μέσω αυτού.
    18 Όποιος πιστεύει σε αυτόν δεν κρίνεται. Όποιος όμως δεν πιστεύει ήδη έχει κριθεί ένοχος, γιατί δεν έχει πιστέψει στο όνομα του μονογενούς Υιού του Θεού.] Ιωάννη 3:16-18. Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει τον αμαρτωλό άνθρωπο +όχι να τον καταδικάσει. Όμως ο Ιησούς Χριστός δεν σώζει και δεν δίνει αιώνια ζωή σε κανέναν με το ζόρι. Αν όμως κάποιος άνθρωπος δεχτεί τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα και Κύριο του τότε ο Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε ότι θα έρθει+θα κατοικήσει μέσα σε Αυτόν τον άνθρωπο. Αν θα ήθελες να γευτείς την χαρά της σωτηρίας και την αιώνια ζωή που χαρίζει δωρεάν ο Ιησούς γιατί δεν Τον επικαλεισαι με μια προσευχή; αν δοκίμασες πολλά+ σε άφησαν ένα κενό στην ψυχή τότε δοκίμασε τον Ιησού!

    1. avatar Αφήστε με

     Η πίστη δεν σου δίνει απαντήσεις, απλά σε σταματάει από το να κάνεις ερωτήσεις.

   4. avatar Kmemporio

    κατακαημενε ανθρωπε..

 5. avatar Μιχαληςχαχαχα

  Πραγματικά φοβερά επιυλικος ναός φοβερή αρχιτεκτονική και ιδιαιτερα εσωτερικος χώρος φοβερό!!!!!!! Ιδιαίτερη θέα

  1. avatar Αφήστε με

   Επειδή δεν γνωρίζω πολλά για τα παπαδομάγαζα..
   Τι σημαίνει επιυλικός ναός;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει