Με ατού τους την κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, λιγότερα από 100 χλμ. τα χωρίζουν από τη Νύμφη του Θερμαϊκού, τα χωριά και η πόλη που ακολουθούν φημίζονται για τις γραφικές εικόνες και τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Προορισμοί ιδανικές προτάσεις για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αποδεικνύονται πραγματικά διαμάντια για τους weekenders της Θεσσαλονίκης.

Παρθενώνας, Χαλκιδική

Ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, συνδυάζει ιδανικά το «πακέτο» βουνό με θάλασσα. Το χωριό κόσμημα της Σιθωνίας, του δευτέρου «ποδιού» της Χαλκιδικής είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον Όλυμπο.

Παραδομένο στην «αγκαλιά» του βουνού των Θεών, αρνείται κάθε τι μοντέρνο (δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτοκίνητα) και παραμένει πιστό στην παραδοσιακή του μορφή, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και τις γραφικές πλατεΐτσες.

Στα σημεία αναφοράς του η πανοραμική θέα στις ακτές της Νότιας Πιερίας, το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα αλλά και το Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη.

Νάουσα, Ημαθία

Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο νομό Ημαθίας χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, σε απόσταση 45′ με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης.

Οι παραδοσιακές γειτονιές με το ιδιαίτερο χρώμα θα σας μαγέψουν, ενώ οι θαυμάσιες εξοχές που απλώνονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη θα σας αποκαλύψουν ομορφιές απερίγραπτες.

Το όνομά της άρρηκτα συνδεδεμένο με το κόκκινο κρασί της το οποίο παράγεται από την ποικιλία ξινόμαυρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή (από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο στην πόλη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή με την παράδοση).