Η πρωτεύουσα της Ελβετίας αιχμαλωτίζει τον ταξιδιώτη με τα μεσαιωνικά κτίρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις μαγευτικές Άλπεις στον ορίζοντα.

Η Βέρνη είναι χτισμένη στο κέντρο της χώρας και την διατρέχει ο ποταμός Άαρ, παραπόταμος του Ρήνου. Οι ολόχρυσοι λόφοι που τη στολίζουν το φθινόπωρο εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Ιδρύθηκε το 1191 από τον Δούκα Μπέρτολντ, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, της έδωσε το όνομά της από μια αρκούδα που σκότωσε ο ίδιος στην περιοχή, καθώς Bär είναι η αρκούδα στα γερμανικά.

Η πόλη περηφανεύεται για το γεγονός ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε εκεί την θεωρία της σχετικότητας, στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας όπου εργαζόταν.

Η καλοδιατηρημένη παλιά πόλη μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με τη θέα των σπιτιών με τις κόκκινες οροφές έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Πύργο του Ρολογιού, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το περίτεχνο αστρονομικό ρολόι του 13ου αιώνα, με τις μορφές που κινούνται στην αλλαγή της ώρας κατασκευάστηκε το 1530 και χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο ρολόι της πόλης.

Δεξιά και αριστερά υψώνονται παραδοσιακά κτίρια, προσεγμένα ως και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, με τα παράθυρά τους γεμάτα από λουλούδια να συνθέτουν ένα μαγευτικό, μεσαιωνικό σκηνικό.

Το πάρκο με τις Αρκούδες αποτελεί έναν παράδεισο για παιδιά και μεγάλους, που έχουν την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής τα ζώα. Ο καθεδρικός ναός της πόλης (Münster) αποτελεί ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού και είναι και ο ψηλότερος ναός της χώρας.

Ο ταξιδιώτης θα δει από κοντά το σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το επιβλητικό κοινοβούλιο, την πλατεία των Μουσείων, αλλά και τα πάρκα της πόλης με μοναδική θέα του ποταμού.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Βέρνη / Ελβετία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ελβετικό Φράγκο (0,88 ευρώ)

Απόσταση: Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 50 λεπτά από την Αθήνα και 2 ώρες και 25 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη για τη Ζυρίχη. Από εκεί φτάνει κανείς στη Βέρνη σε 55 λεπτά περίπου με τρένο.