Ατμοσφαιρικά «κλικ» στη λίμνη των Ιωαννίνων

Ιστορικό παρελθόν, παραδόσεις και θρύλοι - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
27/03/2018
Ατμοσφαιρικά «κλικ» στη λίμνη των Ιωαννίνων
1
loading

Η κανονική ονομασία της είναι Παμβώτιδα, αλλά είναι κυρίως γνωστή ως λίμνη των Ιωαννίνων. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρυλική ιστορία της κυρά – Φροσύνης, η λίμνη «φρουρείται» από τα ηπειρώτικα βουνά Μιτσικέλι και Τόμαρος. Από τους πρόποδες του πρώτου αναβλύζουν τα νερά τριών πηγών, Κρύας, Σεντενίκου και Ντραμπάντοβας, που την τροφοδοτούν.

Μέσα στη λίμνη υπάρχει μικρό νησί, στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τόπος δολοφονίας του Αλή Πασά. Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες. Ιτιές, λεύκες, πλατάνια και καλαμιώνες συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και φιλοξενούν πλήθος πουλιών, όπως ερωδιούς και κορμοράνους.

Η λίμνη φημίζεται και για τα χέλια της.

Τα ήρεμα νερά της, στα οποία αντικατοπτρίζονται τα βουνά της Ηπείρου, αποπνέουν γαλήνη και ηρεμία. Προσφέρεται για σπορ του νερού, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή τα ευνοούν. Και παρότι αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές, η λίμνη σαγηνεύει και στις πιο άγριες εκδοχές της, όταν παγώνει τον χειμώνα, ή όταν «χάνεται» κάτω από το πυκνό πέπλο της ομίχλης.

ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/3443555/atmosferika-klik-sti-limni-ton-ioanninon

    Πρέπει να κάνετε μια καλύτερη έρευνα για τις πηγές που έπεφταν στη λίμνη Παμβώτιδα μιας και έχουν τουλάχιστον 30 χρόνια να βγάλουν νερό . Βαράκας Αντώνιος κάτοικος Νήσου Ιωαννίνων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει