Η πόλη μέσα στη λιμνοθάλασσα

Η «μικρή Βενετία» της Ελλάδας δίπλα στο Μεσολόγγι - Δείτε τις φωτογραφίες από το Αιτωλικό


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:21
08/03/2017
Η πόλη μέσα στη λιμνοθάλασσα
4
loading

Με την πρώτη ματιά το Αιτωλικό θυμίζει εικόνα από τουριστικό οδηγό, καρέ σε καρτ ποστάλ. Είναι ένα μικρό νησί μέσα στη λιμνοθάλασσα, δίπλα στο Μεσολόγγι, με δύο γεφύρια να το συνδέουν με την ξηρά ανατολικά και δυτικά. Στο βάθος τα βουνά Ζυγός και Βαράσοβα ολοκληρώνουν την εικόνα.

Η λεγόμενη και «μικρή Βενετία» της Ελλάδας -αν και δεν έχει κανάλια- είναι μια γραφική κωμόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Η κάποτε ναυτική πολιτεία που πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στους Τούρκους, στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στα πλακόστρωτα δρομάκια της, τις μικρές πλατείες και τα παλιά αρχοντικά με φόντο τη λιμνοθάλασσα.

Λέγεται πως το Αιτωλικό ήταν αρχικά μερικά διάσπαρτα νησάκια στη μέση της λιμνοθάλασσας που οι ψαράδες είχαν ενώσει με ξύλινα γεφύρια. Συνεχείς επιχωματώσεις οδήγησαν στη διαμόρφωση του πρώτου ενιαίου νησιού που ίσα που ξεπερνούσε την επιφάνεια της θάλασσας. Η τελευταία επιχωμάτωση έγινε το 1972 και άλλαξε εντελώς τη μορφή του.

Τα γεφύρια που ενώνουν το Αιτωλικό με τη στεριά έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ως αξιόλογο δείγμα τεχνικού έργου υποδομής του τέλους του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκαν το 1848 και διευρύνθηκαν μερικές δεκαετίες αργότερα. Το αρχικό τους πλάτος ήταν 4 μέτρα ενώ με τη διεύρυνσή τους διπλασιάστηκε.

Η επίσκεψη στο Αιτωλικό τα έχει όλα. Εκτός από την όμορφη πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μία στάση στο Λαογραφικό Μουσείο του αλλά και στο Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη». Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν τους υγροβιότοπους γύρω από το όμορφο Αιτωλικό, καθώς όλο το οικοσύστημα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην περιοχή φιλοξενούνται περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών και η άνοιξη ενδείκνυται για bird watching.

ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ ΑΙΤΟΛΙΚΟ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Άγαμοι θυται

  Πολυ ωραίο μέρος όπως και αλλα μέρη στην Ελλάδα αλλα έχουν την ατυχία να διοικούνται απο ελληνες ...

 2. avatar prophil

  Ευλογημένος τόπος, ο οποίος όμως είχε την ατυχία να διοικείται από ανίκανους και αδιάφορους Δημάρχους.

 3. avatar Δυστυχώς

  Ένα ιδιαίτερο μέρος όμοιο του δεν υπάρχει στην ελλαδα θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί κ να το γνωρίζουν όλοι οι έλληνες να έχει κ τουρισμό, δυστυχώς δεν βρέθηκε ούτε ΕΝΑΣ πολιτευτής δήμαρχος κλπ να το καταφέρει αυτό.....

 4. avatar δεν έχω πάει ακόμα

  αλλά φαίνεται εντυπωσιακό !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει