Μπορεί να σχεδιάστηκαν για να παρέχουν καταφύγιο, να εντυπωσιάζουν ή και να προκαλούν φόβο. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα του κόσμου εξακολουθούν να συναρπάζουν τους επισκέπτες και να προκαλούν δέος, όπως εδώ και αιώνες.

Από τον 11ο αιώνα, όπως γράφει η Daily Mail, στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, μονάρχες, ευγενείς και φεουδάρχες ύψωναν τα κάστρα τους ως επίδειξη δύναμης αλλά και για την προστασία των περιοχών τους. Πολλές φορές είχαν γύρω τους τάφρους ή χτίζοντας σε προνομιακές θέσεις από όπου είχαν την εποπτεία μεγάλων εκτάσεων.

Οι πρώτες ξύλινες κατασκευές έγιναν βαριά πέτρινα οικοδομήματα και τον 18ο αιώνα αποτέλεσαν τα πιο τρανταχτά δείγματα πλούτου.

Από τα βουνά της Γερμανίας μέχρι τα σκωτσέζικα Χάιλαντς και τους ρομαντικούς γαλλικούς κήπους, ακολουθούν μερικά κάστρα που αναβιώνουν εποχές με πρίγκιπες και δεσποσύνες.

Το κάστρο Eilean Donan χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποτελεί ορόσημο στα σκωτσέζικα Χάιλαντς.

castles1

Στη μακραίωνη ιστορία του ανοικοδομήθηκε πολλές φορές και για 200 χρόνια έμεινε ερείπιο. Από το 1932 όμως, τέσσερις γενιές της οικογένειας MacRae έχουν ζήσει εδώ. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους του αλλά και να διανυκτερεύσουν στο αγρόκτημα και τα διαμερίσματα που έχουν θέα στο κάστρο.

Το κάστρο Leeds στο Κεντ είναι ηλικίας 900 ετών και φιλοξένησε έξι βασίλισσες της μεσαιωνικής Αγγλίας καθώς και τον Ερρίκο τον 8ο.

castles2

Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του «παραδοσιακού» κάστρου με μεγάλους κήπους, τάφρο, λαβύρινθο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στις υπέροχες εκτάσεις του και να γευματίσουν σε ένα από τα τρία εστιατόριά του.

Το κάστρο του Dover έχει διαδραματίσει σημαντικό αμυντικό ρόλο επί εννέα αιώνες.

castles3

Επιβίωσε έπειτα από μακρά πολιορκία από τη Γαλλία το 1216 και διαθέτει οχυρώματα, φάρο, εκκλησία και έναν εντυπωσιακό πύργο. Τα μεσαιωνικά τούνελ του έκλεισαν για εργασίες συντήρησης και αναμένεται να ανοίξουν τον νέο χρόνο.

Τα έργα για την κατασκευή του υπέροχου Chateau de Chambord στην κοιλάδα του Λίγηρα, στη Γαλλία, άρχισαν το 1535.

castles4

Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στους καλαίσθητους χώρους του και να κάνουν βαρκάδα. Φιλοξενεί επίσης μουσικά φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Ανοιχτό όλο το χρόνο το Chateau de Chenonceau, επίσης στην κοιλάδα του Λίγηρα, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τους εκπληκτικούς κήπους του.

castles5

Χρονολογείται από το 1513 και διαθέτει συλλογή έργων τέχνης- μεταξύ άλλων των Murillo και Rubens.

Το ρομαντικό κάστρο El Acazar de Segovia βρίσκεται πάνω από δύο ποταμούς κοντά στα βουνά Guadarrama της Ισπανίας και η θέα από εκεί κόβει την ανάσα.

castles6

Η πλούσια ιστορία του και η εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης το έχουν αναδείξει σε δημοφιλή τουριστική ατραξιόν. Στην αρχή ήταν ρωμαϊκό φρούριο αλλά στη συνέχεια άλλαξε πολλές «χρήσεις». Για σχεδόν δύο αιώνες ήταν φυλακή.

Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκε τον 14ο αιώνα το κάστρο Obidos στην Πορτογαλία, που επιβλέπει την ομώνυμη πόλη.

castles8

Οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν τη μεσαιωνική ατμόσφαιρά του διανυκτερεύοντας στους χώρους του.

Το κάστρο της Τρανσυλβανίας περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στον «Δράκουλα» που ακόμα συναρπάζει τους επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν για να το εξερευνήσουν.

castles9

Χτίστηκε το 1211 ως φρούριο και τον 14ο αιώνα μεταμορφώθηκε στο κάστρο που γνωρίζουμε σήμερα.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κάστρα του κόσμου είναι το περίφημο Neuschwanstein στη Βαυαρία και λέγεται πως αυτό ενέπνευσε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Ντίσνεϊ.

ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις στους εντυπωσιακούς χώρους του.

Το κάστρο Hohenschwangau στη Βαυαρία είναι ένα ονειρεμένο οικοδόμημα σε γραφικό τοπίο, χτισμένο σε γοτθικό ρυθμό και με εξαιρετική θέα στη λίμνη Alpsee.

castles10

Με το εντυπωσιακό μαύρο εξωτερικό του το κάστρο Matsumoto στην Ιαπωνία χρονολογείται από τα 1500.

castles11

Πρόκειται για ένα από τα πιο πλήρη κάστρα της Ιαπωνίας και έχει υποβληθεί σε ανακαίνιση πολλές φορές αν και υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 2011.