Ονειρεύεστε την επόμενη σας εξόρμηση, αλλά δεν βγαίνει το budget; Ακυρώνετε κάθε σας ταξιδιωτική σκέψη γιατί ξεπερνάει τα όσα αντέχει η τσέπη σας; Ή μήπως ανήκετε σε εκείνους τους ταξιδιώτες που αναζητούν μανιωδώς προορισμούς που δεν στερούνται ομορφιάς και ενδιαφέροντος αλλά απέχουν από τα…φώτα της δημοσιότητας; Ακολουθούν τέσσερα αγαπημένα χωριά, τέσσερα «παραδείγματα προς μίμηση», τέσσερις προορισμοί διαφορετικοί μεν μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό βασικό χαρακτηριστικό. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Την ανόθευτη ομορφιά. Απολαύστε στο έπακρο ειλικρινή φιλοξενία, ανεξερεύνητη φυσική ομορφιά και ολοκληρωτική ανανέωση επιλέγοντας απλά έναν από τους τέσσερις άγνωστους θησαυρούς που ακολουθούν.

Κίσσαβος, το ησυχαστήριο

Προορισμός: Μεταξοχώρι Αγιάς METAXOCHORI_AYIAS Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, βρίσκεται αυτό το χωριό-έκπληξη.  Για την ακρίβεια δύο χωριά έκπληξη. Το Μεταξοχώρι διατηρεί χαμηλούς τους τόνους όπως και η ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό αποτελεί αγαπημένη  επιλογή όσων αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Πολλοί βέβαια το αποκαλούν  «το χωριό των καλλιτεχνών» γιατί εδώ έχουν σπίτι αρκετοί καλλιτέχνες. Θανάσης  Παπακωνσταντίνου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Άννα Βαγενά αλλά και πολλοί ποιητές, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων βρήκαν σε αυτό το μέρος το καταφύγιο τους.  Η σημερινή του ονομασία –παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη ή Μελίσσι- προέρχεται από την σχέση του παραδοσιακού οικισμού με την παραγωγή μεταξιού. Έχει υψόμετρο 300 μ., πολλά διατηρητέα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια. Σε απόσταση αναπνοής (1,5 χμ) βρίσκεται η Αγιά, με τα πολλά και αξιόλογα βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία, όπως άλλωστε και όλη η περιοχή. Και τα δύο χωριά ενώ απλώνονται στον Κίσσαβο, παράλληλα έχουν κοντινή απόσταση από τη θάλασσα κι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά τους σε ό,τι αφορά την εποχικότητα. Με ορμητήριο το γραφικό και ήσυχο Μεταξοχώρι μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές του Κισσάβου, μέσω πεζοποριών ή δραστηριοτήτων (πληροφορίες www.trekking.gr). Απαλλαγείτε από το άγχος της πόλης και φέρτε στο νου σας εικόνες χαλάρωσης στην πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ανανεωτικές πεζοπορίες και βόλτες στη φύση, γνωριμία με τοπικές γεύσεις  και ανόθευτη σπιτική φιλοξενία σε φιλικό budget. Αν αυτό που σκεφτήκατε είναι αυτό που αναζητάτε, τώρα ξέρετε τον προορισμό σας. Φαγητό METAXOCHORIFAGITO Στην ταβέρνα Κεραμίδι λίγο πιο πάνω από την πλατεία του χωριού σε μια πλακόστρωτη βεράντα. Φημίζεται για το αγριογούρουνο και τα φαγητά στη γάστρα.  (τηλ. 24940 24030) Μην χάσετε την εμπειρία του café bar Έρωτ’ εράν μια ανάσα από την πλατεία της Αγιάς. Καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, μουσικές που ταξιδεύουν και περιβάλλον που εμπνέει το κατατάσσουν στους μικρούς θησαυρούς της περιοχής. Ο κύριος Βασίλης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, άψογα ταιριαστός με το χώρο είναι ο άνθρωπός σας για τα tips που πρέπει να έχετε κατά νου σε αυτό σας το ταξίδι (τηλ. 6977 369191) Διαμονή  Στο «Αρχοντικό Σουλιώτη», ένα ανακαινισμένο αρχοντόσπιτο του 19ου αιώνα με τιμές που ξεκινούν από €55/δίλινο και την εγγύηση μια φιλοξενίας που θα σας μείνει αξέχαστη. Περισσότερες πληροφορίες: www.souliotismansion.com Πώς να πάτε Από Αθήνα παίρνετε την εθνική οδό και στο ύψος της Λάρισας βγαίνετε στην έξοδο 2 προς Βόλο και μετά προς Αγια και τέλος προς Μεταξοχωρι.

Ταΰγετος, ο λακωνικός

Προορισμός: Άρνα ARNA Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγετου, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Άρνα, διατηρεί χαμηλό προφίλ και ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης. Αθόρυβη μεν, αγαπημένη δε όσων την γνωρίσουν γι’ αυτό και φημίζεται για τον επαναλαμβανόμενο τουρισμό της. Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα σας μιλήσουν εδώ αλλά κι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσετε, ο περήφανος πλάτανος της κεντρικής πλατείας. Ο συγκεκριμένος πλάτανος μάλιστα έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη. Δίπλα του βρίσκεται μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν Αμερικής. Ιδανικά μπορείτε να την επισκεφτείτε στην γιορτή του κάστανου (τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη), όπου το χωριό μετατρέπεται σε μια γνήσια παραδοσιακή γιορτή με πρωταγωνιστή -τι άλλο- το κάστανο. Στα πέριξ της πλατείας στήνονται πάγκοι με προϊόντα που υμνούν το κάστανο όπως μαρμελάδες και λικέρ, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και ντόπιο τσίπουρο. Στην ουσία εδώ στήνεται ένα πολυήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα, με την υπαίθρια αγορά να πρωταγωνιστεί και τους ντόπιους να κερνάνε ψημένα και βραστά κάστανα καθώς και ζεστό τσίπουρο. Ακόμη κι αν την επισκεφτείτε άλλο σαββατοκύριακο ή περίοδο του χρόνου, θα χαρείτε επαφή με τη φύση μέσω των μονοπατιών του Ταϋγέτου και ποιοτική ξεκούραση. Στα συν το καλό φαγητό και οι σούπερ τιμές. ARNA_FAGITO arna2