Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι αλήθεια: υπάρχει μία πόλη στον κόσμο που απαγεορεύει στους κατοίκους της να… πεθάνουν. Ακριβώς, όπως το διαβάσατε. Σε αυτή την πόλη, ο θάνατος είναι… παράνομος.

Ο λόγος για το Longyearbyen στη Νορβηγία που βρίσκεται στον κόλπο του αρχιπελάγους Svalbard, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Βόρειο Πόλο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Οι περίπου 2.000 κάτοικοι της πόλης, εκτός από το απόλυτο σκοτάδι στο οποίο βυθίζονται όλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι αντιμέτωποι και με άλλο ένα πρόβλα: βάσει νόμου, είναι παράνομο να… πεθάνουν!

Το Longyearbyen βρίσκεται στον κόλπο του αρχιπελάγους Svalbard, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Βόρειο Πόλο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό σημαίνει πως είναι τόσο παγωμένο, με αποτέλεσμα τα πτώματα στο νεκροταφείο να μην… αποσυντίθενται! Έτσι, από τη δεκαετία του 1950 κιόλας, ο θάνατος για τους κατοίκους του έχει κηρυχθεί… παράνομος.

Το 1998 ερευνητές πήραν δείγματα γενετικού υλικού από κάποια πτώματα και διαπίστωσαν πως η θανατηφόρος γρίπη που είχε επιφέρει το θάνατο των ανθρώπων στους οποίους άνηκαν αυτά το 1918, μπορούσε ακόμη να δράσει.

Οι ντόπιοι φοβήθηκαν τόσο καταστάσεις όπως αυτή, ειδικά από τη στιγμή που τα πτώματα παραμένουν σχεδόν ανέπαφα, που κατάργησαν την ταφή στο νεκροταφείο της πόλης, ενώ αντίθετα επιτρέπουν την αποτέφρωση των νεκρών. Μάλιστα, όταν κάποιος κάτοικος βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας ανίατης ασθένειας συνηθίζεται να μεταφέρεται στη νορβηγική ενδοχώρα για να περάσει τις τελευταίες ημέρες του και να ταφεί εκεί.

Αυτό δεν είναι το μόνο περίεργο που συμβαίνει στο Longyearbyen. Για περίπου 4 μήνες η περιοχή παραμένει σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ στην τριγύρω περιοχή κατοικούν πάνω από 1.000 πολικές αρκούδες, που συχνά αποτελούν απειλή για τους ντόπιους.