Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην πόλη του κρόκου στην Τουρκία. Κάθε γωνιά και λιθόστρωτος δρόμος ψιθυρίζουν ιστορίες μιας άλλης εποχής. Αυτή είναι η μαγική, μικρή πόλη του Σαφρανμπόλου στην επαρχία Karabük.

Έχοντας, πρώτα, αποκτήσει φήμη από τους εμπόρους ως απομονωμένη πηγή του πολύτιμου μπαχαρικού σαφράν, το Σαφρανμπόλου πλέον προσελκύει ταξιδιώτες από διάφορα σημεία του κόσμου. Προσελκύει ταξιδιώτες, που αναζητούν το μεθυστικό άρωμα του παρελθόντος, θαυμάζοντας από κοντά τα ξύλινα αρχοντικά της πόλης, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε πολυτελή μπουτίκ ξενοδοχεία.

Κρυμμένη ανάμεσα σε λόφους, πρόκειται για μια πανέμορφη και γοητευτική πόλη, η οποία προσφέρει στους επισκέπτες της ένα αξιοσημείωτο ταξίδι στο χρόνο, στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η όμορφη και καλοδιατηρημένη οθωμανική αρχιτεκτονική, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή. Προσθέστε και την εντυπωσιακή φύση στην ύπαιθρο, τα απολαυστικά τούρκικα γλυκά και το υπέροχο φαγητό και θα καταλάβετε γιατί αυτό το μέρος αποτελεί πραγματική έκπληξη!  

Η παλιά πόλη του Σαφρανμπόλου

Η παλιά πόλη του Σαφρανμπόλου, γνωστή ως Τσαρσί (Carsı), βρίσκεται σε μια χαράδρα με λόφους που την αγκαλιάζουν και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για ένα όραμα από κόκκινες κεραμιδένιες στέγες και ελικοειδή σοκάκια, γεμάτα ζαχαροπλαστεία και τσαγκαράδικα.

Ιδανικότερη θέση, για να απολαύσει κανείς εκπληκτική, πανοραμική θέα, είναι το Hidirlik Tepesi, ένα πάρκο με παρατηρητήριο που βρίσκεται στην κορυφή της χαράδρας. Από αυτή την υπερυψωμένη θέση μπορεί κανείς να θαυμάσει το τοπίο με τα αρχιτεκτονικά θαύματα που ανοίγεται μπροστά του.

Πιο συγκεκριμένα, στην παλιά πόλη διατηρούνται μέχρι σήμερα 25 τζαμιά, πέντε χαμάμ (τουρκικά λουτρά), τρία καραβανσεράι (πανδοχεία) και εκατοντάδες οθωμανικά σπίτια και αρχοντικά, ενώ ολόκληρη η παλιά πόλη του Σαφρανμπόλου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Από τα παραδοσιακά, οθωμανικά σπίτια επισκέψιμα είναι τα: Kaymakamlar Muze Evi, το οποίο στεγάζει την αναπαραγωγή σκηνών της καθημερινής ζωής και Mumtazlar Konagi, το πρώην σπίτι του λόγιου Kileciler, που χτίστηκε το 1884.