Βαθιά μέσα σε ένα δάσος, 200 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου, τουρίστες καλούνται να λάβουν μέρος σε μια μοναδική εμπειρία διαμονής, που θα τους μεταφέρει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Διαθέτοντας 108 ευρώ τη βραδιά, έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν την εθνική στρατιωτική στολή του Volksarmee και να περάσουν μια νύχτα σε μια πρώην στρατιωτική αποθήκη, να κοιμηθούν σε άβολα κρεβάτια, να φάνε «σπαρτιάτικο» γεύμα και να ακολουθήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους.

Το 38.750 τετραγωνικών ποδιών καταφύγιο χτίστηκε στη δεκαετία του 1970 και τελούσε υπό τη διεύθυνση της μυστικής αστυνομίας Στάζι. Σκοπός του ήταν να επιτρέψει σε μια στρατιωτική ελίτ να διαμορφώσει ένα κέντρο διοίκησης σε περίπτωση επίθεσης που θα αποδεκάτιζε τον τοπικό πληθυσμό.

Αφού στρώσουν τα κρεβάτια τους, οι γυναίκες επισκέπτριες ξεφλουδίζουν και ψιλοκόβουν τις πατάτες για το δείπνο, ενώ οι άνδρες φρουρούν την περιοχή και προετοιμάζουν το μπάρμπεκιου με τα πικάντικα τοπικά λουκάνικα.

Οι στρατιώτες τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να «ξεσκάσουν» το βράδυ, πίνοντας μπύρα, βότκα και τον αφρώδη οίνο της Ανατολικής Γερμανίας, που ονομάζεται Rotkaeppchen.

Παραδόξως η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού οι περισσότεροι επισκέπτονται τον χώρο για να βιώσουν ένα κομμάτι της ιστορίας.  Οι φωτογραφίες είναι από το πρακτορείο Reuters.