Σε ένα υπέροχο κτίριο μπαρόκ αισθητικής στο ιστορικό κέντρο του Ζάγκρεμπ, ένα άκρως πρωτότυπο μουσείο δίνει το παρών, προκαλώντας έκπληξη αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πρωτεύουσας της Κροατίας.

Ο λόγος για το «Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων», το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό την διατήρηση και κατανόηση των ιστοριών και των συμβολισμών που κρύβονται πίσω από τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Αφορμή για την δημιουργία του στάθηκε ο χωρισμός του ζευγαριού που το εμπνεύστηκε κιόλας, μιας σκηνοθέτιδας και ενός γλύπτη, οι οποίοι μην μπορώντας να χωρίσουν τα κοινά τους αντικείμενα, επιφορτισμένα φυσικά και με συναισθηματική αξία, αποφάσισαν να τα εκθέσουν σε έναν δημόσιο χώρο.

@Mare Milin

Οι ιδιοκτήτες του καλούν όλους τους χωρισμένους ανά τον κόσμο να στείλουν το δικό τους αναμνηστικό από μια σχέση που έχει ήδη τελειώσει, συνοδευόμενη από την προσωπική, αλλά ανώνυμη, ιστορία του καθένα.

Σε αντίθεση με τις «καταστροφικές» οδηγίες αυτοβοήθειας για ανάκαμψη μετά από την θλίψη που προκαλεί η απώλεια μετά τον χωρισμό με τον αγαπημένο μας άνθρωπο, το Μουσείο προσφέρει την ευκαιρία να ξεπεράσει κανείς την συναισθηματική κατάρρευση, μέσω της δημιουργικότητας.

@Mare Milin/ @Ana Opalic

Στους χώρους του εκτίθενται περισσότερα από 700 αντικείμενα από όλο τον κόσμο, χωρισμένα σε αίθουσες οι οποίες εμπνέονται το όνομά τους από τις φάσεις που περνάει ο καθένας μας μετά από έναν χωρισμό, όπως προσδοκία, επιθυμία, θυμός, οργή, πένθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 το μουσείο κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο της Ευρώπης.

@Mare Milin
@Ana Opalic
@Natasa Njegovanovic

Φωτογραφίες: Museum of Broken Relationships