Η ιστορική Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Αρκαδίας, χτισμένη στο Μαίναλο, σε ύψος 1080 μέτρων, αγκαλιασμένη από κερασιές, καρυδιές και πλατάνια.

Η περιοχή είναι από την αρχαιότητα γνωστή ως Υψούς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Υψούς χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν από τους πενήντα γιους του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετονομάστηκε σε Στεμνίτσα αλλά εικάζεται ότι έγινε τον 7ο αιώνα μ.Χ., μετά την εποίκιση των περιοχών από Σλάβους, καθώς Στεμνίτσα σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά.

Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες.
Η Στεμνίτσα έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985 και αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο της περιοχής για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τη μαγευτική θέα στην φύση και τα φιλόξενα καλντερίμια της, με τα κάθε λογής παραδοσιακά καταστήματα και καταλύματα.

Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο μεταλλοτεχνίας και οι πλανόδιοι κυρίως τεχνίτες της δημιούργησαν έργα εξαιρετικής τέχνης και πέρα από τα σύνορα της Αρκαδίας.

Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων, γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες,σιδηρουργούς και χρυσοχόους.

Στην επανάσταση του ’21 η Στεμνίτσα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά.

Ο περίπατος στον οικισμό αποκαλύπτει στον επισκέπτη επιβλητικά πέτρινα πυργόσπιτα, όπως το τριώροφο της οικογένειας Ροΐλου και Γιαννάκου Κολοπανά, καθώς και τις οικίες Μπουρνάζου και Χατζή, όπου στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο.

Εδώ αναπαρίστανται τα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του αργυροχόου, του καμπανά, του γανωματή, του κηροπλάστη και στεγάζεται μία ενδιαφέρουσα συλλογή με μεταβυζαντινές εικόνες, έργα κεραμικής, κεντητικής, ξυλογλυπτικής, υφαντά και ενδυμασίες.

Περπατήστε στα σοκάκια του οικισμού με τα υπέροχα σπίτια και καταλήξτε στη ζωντανή πλατεία για φαγητό και γλυκό.

Οι πολλές πέτρινες θολωτές κρήνες, η εντυπωσιακή θέα από το ύψωμα Κάστρο, τα υπέροχα ντόπια γλυκίσματα, όλα σε τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλλους ανάμεσα στο ελατόδασος και τις ομορφιές από το φαράγγι του Λούσιου θα σας μαγέψουν.

Που να μείνετε: 
 
Οργανώστε την απόδραση σας στη Στεμνίτσα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Παραδοσιακός Ξενώνας Μπελαίικο
Από: 74 € 

Αρχοντικό Τσαρμπού

Από: 70 €

Guesthouse Stemnitsa
Από: 70 €