Το Libra, το κρυπτονόμισμα που θέλει να ρίξει στην αγορά εδώ και καιρό το Facebook, έρχεται πιθανότατα στις αρχές του νέου χρόνου, ακόμα και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αποκάλυψη των Financial Times.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η κυκλοφορία του να είναι περιορισμένη και να υποστηρίζεται ένα προς ένα από το αμερικανικό δολάριο.

Η ένωση που βρίσκεται πίσω από το Libra είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια σειρά από κρυπτονομίσματα που να υποστηρίζονται από δυνατά κρατικά νομίσματα, όπως το δολάριο, το ευρώ και η λίρα, αλλά και ένα ακόμα που να έχει στην καρδιά του ένα μπουκέτο εθνικών νομισμάτων.

Stablecoin το λένε και είναι ουσιαστικά ένα κρυπτονόμισμα που συνδέει την αξία του στην αγορά με μια εξωτερική πηγή, όπως το δολάριο.

Το λανσάρισμα του Libra δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση των ρυθμιστικών θεσμών, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν με νόημα πως τόσο το Facebook όσο και το Libra Association αρνούνται να σχολιάσουν το οτιδήποτε.

Το Facebook δεν έχει συγκεντρώσει την απήχηση που υπολόγιζε για το Libra από τα μέσα του 2019, όταν και δημιουργήθηκε η ένωση Libra Association στην Ελβετία. Συνεργάτες αποχώρησαν από το project, ο σκοπός άλλαξε και οι νομοθέτες κατέκριναν την όλη ενέργεια, κι όμως το Facebook επιμένει πως θα συνεχίσει.

Γιατί θέλει το Facebook το δικό του κρυπτονόμισμα

Τυπικά, το Libra δεν είναι κρυπτονόμισμα του Facebook, είναι ένα έργο του Libra Association που παραθέτει το Facebook στους συνδημιουργούς. Είναι ένας από τους 27 εταίρους του Libra.

Η ένωση, που θέλει να λειτουργήσει ως νομισματική αρχή για το ψηφιακό νόμισμα, ισχυρίζεται ότι ο στόχος του Libra είναι να «δώσει δύναμη σε δισεκατομμύρια ανθρώπους», παραθέτοντας 1,7 δισ. ανθρώπους που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Ο Mark Zuckerberg θεωρεί εδώ και χρόνια ότι το να στέλνεις λεφτά στο ίντερνετ πρέπει να είναι τόσο απλό όσο το να μοιράζεσαι μια φωτογραφία. Κι αυτό είναι το Libra, ένας τρόπος να είναι ευκολότερες και φτηνότερες οι συναλλαγές online. Αλλά και άλλος ένας τρόπος για να προσελκύσει στο Facebook ακόμα περισσότερους χρήστες.

Ο Zuckerberg έχει παραδεχθεί ότι αν ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί το Libra, τότε θα ωφεληθεί πολύ το Facebook, γιατί η διαφήμιση θα γίνει ευκολότερη στο κοινωνικό μέσο, άλλα και ακριβότερη.