Με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο να βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν οι πληροφορίες σας στο ίντερνετ έχουν παραβιαστεί. Σήμερα, οι χάκερ στοχεύουν τα δεδομένα μας με ποικίλους τρόπους: Ψεύτικα μηνύματα, συνδέσμους γεμάτους κακόβουλο λογισμικό, ακόμη και fake e-mails τα οποία υποτίθεται έρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μερικές φορές, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να είναι τόσο διακριτικές που δεν έχετε ιδέα ότι η συσκευή σας μπορεί να έχει επηρεαστεί.

Οι χάκερ μπορούν να στοχεύσουν πύλες πληροφοριών, όπως οι λογαριασμοί σας στο Gmail, το Facebook και το iCloud. Μέσω αυτών των λογαριασμών, μπορούν στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια για τα οποία μπορείτε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά – και όσο πιο γρήγορα μάθετε αυτές τις κόκκινες σημαίες, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Σημάδια ότι οι λογαριασμοί/συσκευή σας έχουν παραβιαστεί

Gmail και ασφάλεια

Πώς όμως μπορείτε να καταλάβετε αν ο υπολογιστής σας ή το smartphone σας έχουν χακαριστεί ή ένα μέρος των δεδομένων σας έχουν παραβιαστεί;

  • Εάν το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής ή η επιφάνεια εργασίας σας αρχίσει να παρουσιάζει δεισλειτουργίες και να έχει συνεχώς lagging αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υποστεί παραβίαση.
  • Αν η συσκευή σας κατακλύζεται από ψεύτικες προειδοποιήσεις ή ύποπτα αναδυόμενα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης, μπορεί να έχετε πέσει θύμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού.
  • Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι αν το πρόγραμμα περιήγησής σας ανακατευθύνεται διαρκώς σε ιστότοπους χωρίς να το προκαλέσετε εσείς.
  • Εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας αρχίζει επίσης να εμφανίζει αναδυόμενα παράθυρα με ακατάλληλο, τότε η συσκευή σας μπορεί να είναι θύμα malware.
  • Οι φίλοι σας λαμβάνουν τυχαία μηνύματα από το λογαριασμό σας στο Facebook; Αυτή είναι μια καλή ένδειξη ότι ο λογαριασμός σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει παραβιαστεί.
  • Επιπλέον, εάν το πρόγραμμα περιήγησης ή η συσκευή σας σας ειδοποιεί ότι κάτι έχει παραβιαστεί, τότε πιθανότατα ισχύει.
Facebook και ασφάλεια

Τι να κάνετε αν η συσκευή σας έχει παραβιαστεί

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απαλλάξετε τη συσκευή σας από έναν ιό ή κακόβουλο λογισμικό είναι να κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που καθαρίζει πλήρως τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της συσκευής σας.

Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να καθαρίσετε το κακόβουλο λογισμικό, αν και οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες θα έχουν κάποιο κόστος αν θέλετε φυσικά να γίνει σοβαρά.

Εάν ο ιός που προσβάλλει τη συσκευή σας είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, ίσως χρειαστεί να την πάτε σε έναν επαγγελματία εμπειρογνώμονα κυβερνοασφάλειας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.