Η άνοδος της χρήσης των social media την τελευταία δεκαετία αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων στον πλανήτη. Ποια είναι όμως εκείνα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στα οποία κάποιος μπορεί να αφοσιωθεί ώστε να κερδίσει και τα περισσότερα χρήματα;

Όσο εύκολο κι αν μοιάζει, το να κερδίζει κανείς χρήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο. Οποιοσδήποτε έχει smartphone ή φορητό υπολογιστή με internet μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό του να κερδίσει χρήματα. Οι γίγαντες των social media όπως το YouTube, το Instagram και το TikTok είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στις οποίες μπορεί κανείς να κερδίσει αρκετά μετρητά.

Social Media

Πώς να βγάλετε χρήματα από το YouTube

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να κερδίσει κανείς χρήματα μέσω των social media είναι το YouTube, με τους χρήστες του να πληρώνονται για τα βίντεό τους που δημιουργούν έσοδα.

Οι χρήστες του YouTube, σύμφωνα με το thelist.com, πληρώνονται ανά προβολή από τις διαφημίσεις που παίζονται πριν και κατά τη διάρκεια των βίντεό τους. Όσο περισσότερες διαφημίσεις υπάρχουν σε ένα βίντεο, τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάλει ο δημιουργός του περιεχομένου. Το thelist.com, αναφέρει, επίσης, ότι μια προβολή σε ένα βίντεο αποφέρει κατά μέσο όρο 18 δολάρια, εάν ο θεατής δει κάθε διαφήμιση στο βίντεο. Ωστόσο, το ποσό που κερδίζει κάποιος από το YouTube ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών του youtuber και τον αριθμό των προβολών που λαμβάνουν τα βίντεό του.

Youtube

Όμως, ένας άλλος, ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βγάλει κάποιος youtuber χρήματα είναι και η σύναψη συμφωνίας με εταιρείες, με σκοπό τη δημιουργία περιεχομένου με τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με το thelist.com, οι χρήστες του YouTube διαπραγματεύονται μεγαλύτερες αμοιβές από τα brands καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συνδρομητών και των προβολών τους. Ωστόσο, μια καλή αρχική αμοιβή είναι τα 20-30 δολάρια για κάθε 1.000 συνδρομητές που έχει το κανάλι του καθενός.

TikTok

TikTok και το Instagram τα δημοφιλή μέσα των influencers

Εκτός από το YouTube, το Instagram και το TikTok αποτελούν, επίσης, δημοφιλείς τρόπους για να βγάλει κανείς χρήματα, κυρίως περισσότερο ως influencer. Πρόκειται, μάλιστα, για τις πλατφόρμες μέσω των οποίων κανείς μπορεί να κερδίσει τα περισσότερα χρήματα. Σύμφωνα με το thelist.com, οι χρήστες του TikTok μπορούν να κερδίσουν από 200 έως 5.000 δολάρια το μήνα, με τους κορυφαίους χρήστες της πλατφόρμας να βγάζουν δυνητικά ακόμη περισσότερα από αυτό. Αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω συμφωνιών με διάφορα brands, οι οποίες λειτουργούν όπως και στο YouTube, όπου οι χρήστες του εκάστοτε μέσου προωθούν προϊόντα ή υπηρεσίες από επωνυμίες που τους πληρώνουν για το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Όσο περισσότερους ακόλουθους έχει ένας λογαριασμός στο TikTok, τόσο περισσότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν στον εκάστοτε χρήστη.

Instagram


Με τον ίδιο τρόπο, οι influencers του Instagram μπορούν να ζουν μέσα από συμφωνίες με brands. Το Instagram, ωστόσο, προσφέρει περισσότερες επιλογές για δημιουργία εσόδων από το TikTok, επειδή απλά έχει περισσότερες δυνατότητες. Οι influencers μπορούν να κάνουν απλές αναρτήσεις φωτογραφιών, stories ακόμη και βίντεο IGTV, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της άμεσης αποστολής μέσω link στο αντίστοιχο brand που προωθείται.

Ενώ, δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο ποσό για τα posts στο Instagram, σύμφωνα με το Business Insider, μερικοί χρεώνουν 100 δολάρια για κάθε 10.000 ακόλουθους που έχουν, αλλά αυτό δεν είναι τυπικό. Άλλοι χρεώνουν ένα κατ’ αποκοπή ποσό, όπως 100 δολάρια για μια χορηγούμενη ανάρτηση στο Instagram Story. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δημοσιεύσεις είναι άκρως προσοδοφόρες και όσο περισσότερους ακόλουθους έχει κανείς, τόσο περισσότερο θα πληρωθεί για τις δημοσιεύσεις του. Μόλις ο αριθμός των ακολούθων κάποιου αγγίξει το εκατομμύριο, καταλαβαίνει κανείς ότι μπορεί να ζήσει μόνο με το influencing που ασκεί μέσω των social media.