Πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν ντοκιμαντέρ και ταινίες που καταγράφουν τη ζωή σε πόλεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Α’ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή σε άλλες ιστορικές περιόδους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιντριγκάρει μία πιο εσωτερική ματιά στη ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής.

Αυτά τα φιλμ όμως βασίζονται σε αρχειακό υλικό το οποίο ωστόσο πολλές φορές είναι περιορισμένο και σπάνια παρουσιάζει την πραγματική καθημερινότητα των ανθρώπων, τις ανησυχίες τους, τα προβλήματά τους και τη ρουτίνα τους.

Ένας Ολλανδός τεχνικός κινηματογράφου ωστόσο ξεχωρίζει με το έργο του μιας και δίνει μία φρέσκια πνοή σε υλικό του προηγούμενου αιώνα.

Σπάνιο υλικό πλέον και έγχρωμο που καθηλώνει

Ο Ολλανδός γνωστός ως Ricks Filmrestoration, Rick88888888 στο YouTube, προσπαθεί να αλλάξει την οπτική του αρχειακού υλικού με την αποκατάσταση, τη χρωματισμό και την ενίσχυση της εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη φτιάχνοντας ένα σχεδόν 20λεπτο βίντεο από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σχεδόν 20λεπτη εμπειρία ταξιδεύει τον θεατή σε όλη την πόλη, αποτυπώνοντας εμβληματικά ορόσημα που έχουν πληγεί από βόμβες, καθώς και νοσταλγικές σκηνές καθημερινών ανθρώπων που κάνουν τις δουλειές τους. Το σπάνιο, υλικό προέρχεται από μια άγνωστη ταινία για το Λονδίνο με τον προσωρινό της τίτλο «Καρδιά της Πόλης».

«Η ταινία δείχνει αξιοσημείωτες σκηνές ζημιών από βόμβες, κοντινά πλάνα με θέσεις αντιαεροπορικών όπλων, κίνηση στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο Πικαντίλι, στρατιωτικές παρελάσεις μπροστά από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όμορφες σκηνές του Τάμεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το σούρουπο και πολλά άλλα », λέει ο δημιουργός στην περιγραφή.