Τα σχέδιά της για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μία κοινή ομάδα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας (Joint Cyber Unit), βλέποντας και τις μεγάλες επιθέσεις ransomware σε ΗΠΑ και Ιρλανδία, αλλά και την αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη από 432 το 2019 σε 756 το 2020.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας το hack στον αμερικανικό αγωγό καυσίμων, το χαρακτήρισε ως το «εφιαλτικό σενάριο για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Η Επιτροπή τόνισε πως η ransomware επίθεση στο σύστημα υγείας της Ιρλανδίας είναι ακόμα μία απόδειξη πως οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η αποκατάσταση του συστήματος θα διαρκέσει μήνες και θα έχει κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, πέρα από το κόστος του «ανθρώπινου παράγοντα».

Η ομάδα ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να βοηθήσει σε παρόμοια σενάρια, «αναπτύσσοντας ταχύτατα μία αποκλειστική ομάδα, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα. Ξέρουμε πως όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο χειρότερα είναι, οπότε ταχύτητα και αλληλεγγύη είναι αυτά που μπορείτε να περιμένετε».

Ξεκαθαρίστηκε όμως πως η ευρωπαϊκή ομάδα αντίδρασης δε θα ανταγωνίζεται τις εθνικές ομάδες ούτε θα επικαλύπτει τη δουλειά τους. Η υποστήριξη θα γίνεται τόσο με φυσική παρουσία όσο και εικονικά, χρησιμοποιώντας πόρους «από τη μία χώρα στην άλλη» για να προσφερθεί επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια.

Στόχος είναι η JCU να γίνει λειτουργική μέχρι τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, με την επίσημη ίδρυσή της να πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου 2023.