Οποιαδήποτε κίνηση μας στο διαδίκτυο αφήνει πίσω της και ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Από τη δημιουργία λογαριασμού στο Youtube μέχρι την χρήση των google maps, χιλιάδες προσωπικά δεδομένα χρηστών αποθηκεύονται και συλλέγονται καθημερινά.

Η δραστηριότητα που διατηρείται βοηθάει την Google να προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία, με πιο γρήγορες αναζητήσεις, αυτόματες προτάσεις και καλύτερη αρχική σελίδα στο YouTube.

Η συλλογή και η αποθήκευση αυτών των δεδομένων ενέχει ωστόσο και ορισμένους κινδύνους. Για την αποφυγή τους η Google μάχεται καθημερινά για τη βελτίωση των εργαλείων απορρήτου και ασφάλειας ώστε να εξασφαλίζουν τον έλεγχο των δεδομένων και να τα προστατεύουν.

Η διατήρηση της ασφάλειας και του απορρήτου των χρηστών στο διαδίκτυο αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς στους οποίου η Google επιχειρεί συνεχώς να βελτιωθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η εταιρεία έχει ανοίξει από τον Μάιο του 2019 το Google Safety Engineering Center (GSEC) στο Μόναχο της Γερμανίας. Ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της.

Ο έλεγχος στα χέρια των χρηστών 

Η Google ετοιμάζεται να αποδείξει για ακόμη μία φορά την προσήλωσή της σε αυτόν τον στόχο με μια σειρά αλλαγών που θα δρομολογηθούν προκειμένου να δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων.

Στο briefing που έγινε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο με τον Sam heft-Luthy, ‎Product Manager, Privacy και Data Protection της Google όπου συμμετείχε και το newsbeast.gr ανακοινώθηκαν βελτιώσεις απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου αλλαγών στις πρακτικές διατήρησης δεδομένων στα βασικά προϊόντα , ώστε να διατηρούνται λιγότερα δεδομένα από προεπιλογή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο briefing ο Sam heft-Luthy «Η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν την ιδιωτικότητα πραγματικότητα».

Η κύρια αλλαγή στον τομέα της ασφάλειας και τους απορρήτου στα προϊόντα της Google αφορά την διευκόλυνση των χρηστών στην διαχείριση και διαγραφή της δραστηριότητας των λογαριασμών τους.

Πιο συγκεκριμένα από εδώ και στο εξής την πρώτη φορά που ο χρήστης ενεργοποιεί το Ιστορικό τοποθεσίας – το οποίο είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή – η επιλογή αυτόματης διαγραφής θα οριστεί σε 18 μήνες από προεπιλογή. Η αυτόματη διαγραφή της Δραστηριότητας ιστού και εφαρμογών θα είναι επίσης προεπιλεγμένη σε 18 μήνες για νέους λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα δραστηριότητάς του χρήστη θα διαγράφονται αυτόματα και συνεχώς μετά από 18 μήνες, αντί να διατηρούνται μέχρι να επιλέξει ο ίδιος να τα διαγράψει. Σε περίπτωση μπορεί πάντα να απενεργοποιήσει αυτές τις ρυθμίσεις ή να αλλάξει την επιλογή αυτόματης διαγραφής.

Οι χρήστες αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους μέσα από την βελτιστοποίηση της ρύθμισης αυτόματης διαγραφής με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διαγράφουν τα δεδομένα τους.

Πλέον η ρύθμιση του απορρήτου θα βρίσκεται πιο κοντά στις ατομικές ανάγκες του χρήστη, θα προσφέρονται πιο λεπτομερείς οδηγίες στη ρύθμιση απορρήτου και η πρόσβαση στις ρυθμίσεις από τη μηχανή αναζήτησης θα είναι ακόμη πιο εύκολη. Σημαντική βελτίωση θα σημειωθεί και στην απόρρητη περιήγηση (icognito mode).

Ο έλεγχος των κωδικών πρόσβασης και η συνολική προστασία των λογαριασμών ενισχύεται και σε περίπτωση υποκλοπής οι χρήστες θα ενημερώνονται άμεσα προκείμενου να προχωρήσουν σε αλλαγή των διαπιστευτηρίων τους.

Η προσπάθεια της Google για ένα πιο ασφαλή και προστατευμένο περιβάλλον δεν τελειώνει εδώ και υπόσχεται να συνεχίσει τις προσπάθειες να δημιουργούν προϊόντα που ενδυναμώνουν όλους τους χρήστες με σαφείς και ουσιαστικές επιλογές γύρω από τα δεδομένα τους.