Το επόμενο ρομποτικό όχημα της Nasa, που θα διαδεχτεί το Curiosity, θα έχει αποστολή να αναζητήσει ίχνη ζωής του παρελθόντος και να συλλέξει δείγματα εδάφους από τον Άρη που μια μέρα θα σταλούν πίσω στη Γη.

Η Υπηρεσία αποκάλυψε πως θα είναι το νέο όχημα, που έχει ονομαστεί Mars 2020.

Προκειμένου να γίνει οικονομία σε χρόνο και χρήμα, κάποια εξαρτήματά του θα είναι ίδια. Ο κορμός του θα είναι ίδιος με αυτόν του Curiosity που έχει ήδη σταλεί στον Άρη. Επίσης το νέο όχημα θα έχει το ίδιο σύστημα για να ακουμπήσει ακέραιο στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αναμένεται να κοστίσει 1,5 δισ. δολάρια, ένα δισεκατομμύριο λιγότερο από το Curiosity.

Το Mars 2020 θα συλλέξει δείγματα εδάφους και θα σηματοδοτήσει το επόμενο μεγάλο βήμα για τη διοργάνωση επανδρωμένων αποστολών στον Άρη το 2030.

Το όχημα θα χρησιμοποιεί τα εξελιγμένα όργανά του για οπτική, χημική και ορυκτολογική ανάλυση προκειμένου να κατανοηθεί το περιβάλλον του πλανήτη και η σύστασή του. Θα επιχειρήσει επίσης να ταυτοποιήσει σημάδια ζωής.

Ο στόχος είναι ο διάδοχος του Curiosity να συλλέξει και να αποθηκεύσει 31 δείγματα πετρωμάτων και εδάφους με σκοπό μια επόμενη αποστολή να τα παραλάβει και να τα στείλει στη Γη για εκτενέστερη ανάλυση.

Το Curiosity