Η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλει» για τα καλά στη ζωή μας και πετυχαίνει πράγματα που ούτε οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η AI (Artificial Intelligence) είναι και πιο έξυπνη από τα ανθρώπινα όντα, ή ακόμη και τα ζώα σε πραγματικές συνθήκες.

Την απάντηση αυτή καλείται να δώσει ο πρώτος διαγωνισμός μεταξύ ζώων και τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία «Animal-AI Olympics», που άρχισε την 1η Ιουλίου και τα αποτελέσματα αναμένονται εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου. Διάφορα ΑΙ συστήματα θα διαγωνισθούν απέναντι σε μια… ποικιλία ζώων, με έπαθλο 10.000 δολαρίων για τον νικητή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρωτοβουλία ανήκει στο Κέντρο Leverhulme για το Μέλλον της Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στο ερευνητικό κέντρο GoodAI της Πράγας.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει αναμφισβήτητες προόδους τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τους ανθρώπους σε διάφορα παιγνίδια (σκάκι, Go, πόκερ κ.ά.), ακόμη και σε ιατρικές διαγνώσεις. Όμως, ακόμη και τα πιο «έξυπνα» συστήματα δεν φαίνονται ικανά να ανταγωνιστούν ένα απλό ζώο, το οποίο ψάχνει την τροφή του σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς και απρόσμενα, καθώς εκεί υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας: το ένστικτο και μάλιστα αυτό της επιβίωσης.

Η μακραίωνη εξέλιξη έχει προικίσει τα ζώα με μία έμφυτη εξυπνάδα και προσαρμοστικότητα, που τώρα η τεχνητή νοημοσύνη καλείται να αντιμετωπίσει. Το ζώο μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά στο περιβάλλον του, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη συνήθως αποτυγχάνει.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να «τεστάρει» τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πριν. Ορισμένα πειράματα-αγωνίσματα θα είναι εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου, όπως αυτός με το κοράκι που βρίσκει έναν ευφάνταστο τρόπο για να φτάσει το φαγητό του.