Κάποια από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της Apple, συγκεκριμένα το iTunes και το QuickTime, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από επιτήδειους προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού για να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές και ενδεχομένως να υποκλέψουν τα δεδομένα τους.

Αυτό υποστηρίζει με μια νέα έκθεση της η εταιρεία ασφαλείας Kaspersky Lab, η οποία τοποθέτησε τα εν λόγω προγράμματα στην έβδομη και έκτη θέση της λίστας των πιο ευάλωτων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αρκετά τρωτά σημεία στις εκδόσεις του iTunes για λειτουργικά συστήματα Mac OS Χ, Windows 7, Vista XP SP2. Κενά ασφαλείας του QuickTime εντοπίστηκαν επίσης στα Windows 7, Vista και XP SP2.

Συνολικά η έρευνα τους αποκάλυψε πάνω από 30 εκατομμύρια «ύποπτα» προγράμματα και αρχεία σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν το Kaspersky Security Network, με μέσο όρο 8 διαφορετικών κενών ασφαλείας σε κάθε επηρεαζόμενο υπολογιστή.

Στην κορυφή της λίστας με τα πιο «δημοφιλή» προγράμματα που εκμεταλλεύονται οι κατασκευαστές ιών, βρίσκεται η Java, το Adobe Flash και το Adobe Reader.

Ο αναλυτής της Kaspersky Lab, Yury Namestnikov είπε πως τα προγράμματα της Apple εμφανίστηκαν στη λίστα για πρώτη φορά, ξεπερνώντας τη θέση της Microsoft η οποία δεν βρίσκεται πια στο Top-10, κυρίως επειδή ο μηχανισμός ενημερώσεων στις πρόσφατες εκδόσεις των Windows έχει αναπτυχθεί σωστά.

Εκπρόσωπος της Kaspersky δήλωσε πως οι χρήστες της Apple θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την ιστοσελίδα του Apple Security Update προκειμένου να σιγουρευτούν ότι τόσο το iTunes, όσο και το QuickTime είναι μονίμως ενημερωμένα με τα τελευταία συστήματα προστασίας.