Μειονεκτεί το Wi-Fi στο κατέβασμα αρχείων από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Μεγάλη η «ψαλίδα» στην Ελλάδα


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
10:47
28/11/2018
Μειονεκτεί το Wi-Fi στο κατέβασμα αρχείων από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας
7
loading

Σημαντικά μεγαλύτερες είναι οι ταχύτητες με τις οποίες κατεβαίνουν τα αρχεία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, απ' ότι με το Wi-Fi. Μάλιστα η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις κατ' εξοχήν χώρες όπου η «ψαλίδα» είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως προκύπτει από μια νέα διεθνή έρευνα της εταιρείας OpenSignal.

Τα συγκριτικά τεστ σε 80 χώρες, όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποκαλύπτουν ότι το Wi-Fi, παρόλο που ακόμη υπερτερεί στις περισσότερες χώρες, υστερεί πλέον σε ταχύτητα έναντι της κινητής τηλεφωνίας σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

«Κακώς συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι τα δίκτυα της κινητής είναι κατώτερα σε σχέση με το Wi-Fi», επισημαίνουν οι αναλυτές της OpenSignal.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα online πρόσβασης μέσω κινητής, σε σχέση με το Wi-Fi, απολαμβάνουν οι χρήστες στην Αυστραλία (κατά μέσο 13Mbps ταχύτερη η πρώτη) σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με απόκλιση 10,6 Mbps, η Ελλάδα είναι πέμπτη στη διεθνή κατάταξη, όσον αφορά τη διαφορά ταχύτητας «κατεβάσματος» αρχείων ανάμεσα στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (21,8 Mbps) και του Wi-Fi (11,2 Mbps).

Η χώρα μας κατατάσσεται σε εκείνες όπου τόσο η ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) όσο και «ανεβάσματος» (upload) αρχείων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το Wi-Fi.

Σημαντική «ψαλίδα» σε βάρος του Wi-Fi υπάρχει επίσης στο Λίβανο, στο Κατάρ, στην Τσεχία κ.α. Στη Γαλλία υπάρχει διαφορά ταχύτητας «κατεβάσματος» της τάξης των 2,5 Mbps), ενώ στην Τουρκία 7,3 Mbps.

Στο άλλο άκρο, χώρες όπου κατά μέσο όρο το Wi-Fi παρέχει τουλάχιστον διπλάσια ταχύτητα κίνησης δεδομένων σε σχέση με τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, είναι οι ΗΠΑ (όπου το μέσο Wi-Fi είναι ταχύτερο κατά 25Mbps), η Σιγκαπούρη (34 Mbps), το Ισραήλ, η Ρωσία κ.α. Στη Βρετανία το Wi-Fi είναι περίπου 60% ταχύτερο από την κινητή.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G) σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα της έναντι του Wi-Fi. Μάλιστα η απόσταση αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε βάρος του Wi-Fi, όταν λειτουργήσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Όμως, καθώς τα δίκτυα 4G και 5G δύσκολα θα αναπτυχθούν πλήρως στην περιφέρεια και στις απομονωμένες περιοχές κάθε χώρας, το Wi-Fi θα παραμείνει σημαντικό μέσο online πρόσβασης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Η έκθεση επισημαίνει ότι έως σήμερα σχεδόν όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα συνδέονται αυτόματα με κάποιο γνωστό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα της ταχύτητας κάθε δικτύου - κάτι που στο μέλλον πρέπει να αλλάξει.

Επίσης, τονίζει ότι πριν δέκα χρόνια το Wi-Fi ήταν ταχύτερο από τα δίκτυα της κινητής (τότε 2G και 3G) σχεδόν παντού και πάντα. Σήμερα, στις χώρες με δίκτυα 4G (ή LTE), το 63% παρέχουν ταχύτερο «κατέβασμα» από ό,τι το Wi-Fi. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την OpenSignal, το «κατέβασμα» μέσω δικτύων τέταρτης γενιάς είναι κατά μέσο όρο 17 Mbps ταχύτερο έναντι του Wi-Fi.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar hexium

  Σοβαρή "έρευνα" από την OpenSignal η οποία δέχθηκε πρόσφατα χρηματοδότηση 4 δις από την Qualcomm. Καιρός είναι να την ξεπληρώσει 🙂

 2. avatar ΤασοςΔ

  Δεν εξαρταται το κατεβασμα απο την συνδεση υπολογιστή router μεσω wi-fi (αυτή η συνδεση εχει ταχύτητα έως 150 Mbps) εξαρταται απο την συνδεση με τον παροχο η οποία είναι σε γενικές γραμμες αργή στην Ελλαδα λόγω υψηλού κόστους VDSL αλλα ουκ ολίγες φορές και λόγω παλιάς και κακής καλωδίωσης απο το κουτί του τηλεφώνου έως το router για παραδειγμα έχω vdsl και στην εισοδο της οικοδομής έχω 22 Mbps ενω΄στο router φτανουν στην καλύτερη περίπτωση 15 Mbps

 3. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  επισης το wifi ειναι δωρεαν. καλη η "ερευνα" για να το γυρισει ο κοσμος περισσοτερο στο ακριβο 4g αλλα δεν ειμαστε βουρλα.

 4. avatar gataki

  να πούμε και για τις ταχύτητες γενικά των ADSL στην Ελλάδα.... σε σχέση με άλλες χώρες είναι αργό... μονο αν έχεις οπτική ίνα VDSL έχεις καλές ταχύτητες ... αλλά είναι ακριβό ακόμα ...

 5. avatar Λουκάνικος

  Στο σπίτι τα 24 Mbps δεν τα πιάνεις ΠΟΤΕ και για να πας στο VDSL σου ζητούν 5-10 ευρώ παραπάνω... Οπότε θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα αυτή η ψαλίδα.

 6. avatar KΛΕΩΝ

  Σημαντικη ειναι η ψαλιδα στις χρεωσεις του ιντερνετ για τα κινητα σε σχεση με τον υπολοιπο κοσμο αλλα δεν ασχολουμαστε με αυτο...η ταχυτητα ειναι το θεμα!

  1. avatar Πέστα μεγάλε

   Πέστα μεγάλε και οι χρεώσεις γενικά της κινητής ανεβαίνουν ομοιόμορφα!
   Να χαρώ εγώ ανταγωνισμό μεταξύ εταιριών!

   Ελλάδα η χώρα των τραστ και των φατριών!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει