Αν τους δούμε δίπλα-δίπλα, ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο. Από την προβολή οδικών αρτηριών και δρόμων, την σωστή τοποθεσία σημείων ενδιαφέροντος, την απόδοση τρισδιάστατων μορφών, μέχρι και το ανάγλυφο του εδάφους, οι χάρτες της Google είναι σαφώς ανώτεροι από της Apple, σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι καταναλωτές όμως είναι πως υπάρχει ένας τομέας, αρκετά σημαντικός αλλά όχι τόσο προφανής στους χρήστες, όπου οι Apple Maps είναι σημαντικά ανώτεροι των Google Maps, η κατανάλωση δεδομένων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Onavo, οι χάρτες της Apple καταναλώνουν έως και 80% λιγότερα δεδομένα από τους αντίστοιχους της Google.

«Οι ειδικοί μας πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών στα Google Maps και στα Apple Maps οι οποίες περιελάμβαναν αναζητήσεις για διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, διευθύνσεις και αεροδρόμια, και την χρήση zoom in και zoom out για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τοποθεσιών. Στα Google Maps η μέση κατανάλωση δεδομένων για κάθε βήμα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ήταν 1.3MB. Στα Apple Maps o όγκος αυτός ήταν 217KB – περίπου 80% λιγότερα δεδομένα! Σε κάποιες δοκιμές, όπως κάνοντας zoom για να δούμε από κοντά μια διασταύρωση, το πλεονέκτημα απόδοσης των χαρτών της Apple έφτασε κοντά στο επταπλάσιο».

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα δυο προγράμματα. Οι χάρτες της Apple χρησιμοποιούν vector graphics, με τον χάρτη να αλλάζει το μέγεθος τους κάνοντας zoom in και zoom out, χωρίς να απαιτείται η λήψη άλλων δεδομένων. Αντιθέτως, τα Google Maps χρησιμοποιούν raster graphics, με αποτέλεσμα ο χάρτης να ανανεώνεται κάθε φορά που η χρήστες αλλάζουν την οπτική τους γωνία ή κάνουν zoom.