Το Parker Solar Probe θα «αγγίξει» τον Ήλιο για να αποκαλύψει τα μυστικά του

Δείτε το βίντεο


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
11:41
12/08/2018
Το Parker Solar Probe θα «αγγίξει» τον Ήλιο για να αποκαλύψει τα μυστικά του
8
loading

Με επιτυχία -μετά από αναβολή μιας μέρας λόγω μιας τεχνικής ανωμαλίας- εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.

Η εκτόξευση έγινε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance. Αν όλα πάνε καλά στην πορεία, το σκάφος θα προσεγγίσει τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο.

Κανένα άλλο ανθρώπινο μηχάνημα δεν θα έχει πλησιάσει τόσο κοντά το άστρο μας. Κατά την κοντινότερη προσέγγισή του, το Parker Solar Probe θα πετάξει με ταχύτητα περίπου 700.000 χιλιομέτρων την ώρα (ταχύτερα από κάθε άλλο) μόνο έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, επτά φορές κοντύτερα από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα. Το έως τώρα ρεκόρ κοντινότερης διέλευσης από τον Ήλιο κατέχει to Helios 2, που το 1976 έφθασε σε απόσταση περίπου 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατ. χλμ.).

Το Solar Parker Probe, με τα διάφορα σύγχρονα όργανά του, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να φωτίσουν τα μυστήρια του στέμματος, της εξωτερικής περιοχής της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Το στέμμα εκτείνεται σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων και «γεννά» τον ηλιακό άνεμο που διαπερνά το ηλιακό μας σύστημα.

Ελπίζεται ότι για πρώτη φορά θα δοθεί επιτέλους απάντηση στο μεγαλύτερο ηλιακό μυστήριο: γιατί το στέμμα του Ήλιου είναι έως 300 φορές πιο καυτό από ό,τι η ορατή επιφάνεια του άστρου, κάτι μη αναμενόμενο. Αφού η ενέργεια του Ήλιου παράγεται στο εσωτερικό του, η επιφάνειά του θα έπρεπε να έχει πολύ υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την ατμόσφαιρά του - όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προς διερεύνηση είναι και οι μηχανισμοί πίσω από την επιτάχυνση των φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που συνεχώς εκτινάσσει ο Ήλιος στο διάστημα γύρω του και τα οποία μπορούν να φθάσουν να κινούνται με ταχύτητες πάνω από το ήμισυ της ταχύτητας του φωτός, καθώς απομακρύνονται από το άστρο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων, ιδίως όσων κινούνται πέραν του προστατευτικού γήινου μαγνητικού πεδίου.

Το σκάφος διαθέτει τέσσερις κατηγορίες επιστημονικών οργάνων: FIELDS (μέτρηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στην ηλιόσφαιρα), WISPR (κάμερα που θα φωτογραφίζει τις εκρήξεις στεμματικής μάζας και άλλα ηλιακά φαινόμενα), SWEAP (καταγραφή των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου) και ISOIS (μέτρηση σωματιδίων σε ένα ευρύ ενεργειακό φάσμα).

Ο δορυφόρος φέρει το όνομα του Αμερικανού φυσικού Γιουτζίν Πάρκερ, ο οποίος το 1958 δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική μελέτη σχετικά με την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου. Καθώς ζει ακόμη, είναι η πρώτη φορά που η NASA δίνει σε μια αποστολή της το όνομα ενός εν ζωή επιστήμονα - κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο.

Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της επταετούς αποστολής, κόστους περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι η υψηλής τεχνολογίας θερμική ασπίδα του σκάφους για να μην «ψηθεί» από τον Ήλιο, η οποία του επιτρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες σχεδόν θερμοκρασίας δωματίου (γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου), όταν στο εξωτερικό η θερμοκρασία θα είναι τουλάχιστον 1.370 βαθμοί.

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σχεδίασε, κατασκεύασε και ελέγχει το Parker Solar Probe, το οποίο προγραμματίζεται να κάνει 24 περιφορές γύρω από τον Ήλιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ἀριστοτελης Ντοβόρης ὁμηριστὴς συγγραφεύς. Ο ΕΝ ΤΗι ΛΕΞΕΙ ΛΑΝΘΑΝΩΝ ΟΜΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

  Οἱ ἀστροφυσικοὶ δὲν παραδέχονται τὴν ὕπαρξην Αἰθέρος καὶ ὀνομάζουν αὐτὴν σήμερον ἡλιακὸν ἄνεμον, οἱ Ἕλληνες ὅμως κωδικοποίησαν τὸ φαινόμενον τοῦ ἡλιακοῦ ἀνέμου.

  Αἰθήρ. Ἡ μεγίστη Συμπαντικὴ ῥέουσα ἐνέργεια ὑπερυψίσυχνος S. R. F.

  Α -- ἀποῤῥὼξ
  Ι --- ἲς
  Θ -- θυελλῶν
  Η -- ἠελίοιο
  Ρ -- ῥέουσα

  Ἡ ἀπεσπασμένη ῥέουσα ἰσχύς (ἐνέργεια ἐκ) τῶν ἡλιακῶν θυελλῶν.

  Εἰς τὸν Κόσμον - Σύμπαν - δὲν ὑπάρχει κενόν, ἡ δὲ θεωρία περὶ κενοῦ δὲν ὑφίσταται. Δὲν ὑπάρχει κενὸν ἐπειδὴ ὑπάρχει ὁ Ἥλιος (ἐν γένει οἱ Ἥλιοι) καὶ ἡ ἐξ αὐτοῦ ἀποῤῥώξ ἰσχὺς ἀεὶ ῥέουσα ἐκ τῶν ἡλιακῶν θυελλῶν παραγομένη ἐπηετανὸν διαρκοῦσα.
  Ἀφ᾿ οὗ τὸ Σύμπαν ἀποτελεῖται ἀπὸ ἀπείρους Ἡλίους εἶνε Ὂν πλῆρες αἰθέρος, ἄνευ κενοῦ, μὴ κενεόν, ἐπηετανὸν καὶ ἄπειρον οὐδέποτ᾿ ἐκεῖνο γεγέννηται, οὐδεὶς θεὸς ἢ θνητὸς τὸ ἐποίησεν. Ἡράκλειτος Περὶ Φύσεως. DK.B.30
  Αἰθήρ: Ἡ μεγίστη Συμπαντικὴ ἐκτεταμένη ἐνέργεια ὑπερυψίσυχνος [S. R. F.] διὰ τῆς ὁποίας μεταδίδονται τὰ ῥαδιοκύματα. Εἶνε ἡ αἰθήρ τὸ μέσον ἐκεῖνο εἰς ἄπειρον χῶρον διὰ τοῦ ὁποίου μεταδίδονται: Φάος (φῶς), θερμότης, σκέψις. Προσέτι διὰ τῆς αἰθέρος αἰέν (συνεχῶς) γίγνεται ἀμφίδρομος ἐπικοινωνία ψυχῶν τῶν ὄντων μετὰ τῆς Συμπαντικῆς Ψυχῆς ἥτις λέγεται Νοῦς - Θεός.
  Ὀρφικὸς ὕμνος περὶ Αἰθέρος.
  «Ὦ Διὸς ὑψιμέλαθρον ἔχων κράτος αἰὲν ἀτειρές, ἄστρων
  ἠελίου τε σεληναίης τε μέρισμα, πανδαμάτωρ, πυρίπνους,
  πᾶσιν ζωοῖσιν ἔναυσμα, ὑψιφανὴς Αἰθήρ, κόσμου στοιχεῖον
  ἄριστον· ἀγλαὸν ὦ βλάστημα, σελασφόρον, ἀστεροφεγγές,
  κικλήσκων λίτομαί σε κεκραμένον εὔδιον εἶναι.»

  1. avatar Αδωνις

   Λιακό εσύ???

 2. avatar Αχταρμάς

  Το πιο ωραίο είναι αυτό που λες για το ύψος του βουνού και τη διαφορά θερμοκρασίας! Ας δεχθούμε ότι το ψηλότερο βουνό έχει ύψος 10km, πραγματικά πιστεύεις ότι παίζουν κάποια σημασία σε σχέση με την απόσταση γης - ήλιου;

 3. avatar Nikath13

  Σίγουρα οπαδός της επίπεδης γης είσαι

 4. avatar ?Σκορπιός

  Ασε μας Στέλιο που δεν πήγαν στη Σελήνη, πήγαινε εσύ στο Ευγενίδειο ίδρυμα να μάθεις αν πήγαν η όχι που μας θεωρείς όλους ηλίθιους, τόσα μα τόσα δις έφυγαν για διαστημόπλοια και διαστημικούς σταθμούς, δορυφόρους κλπ και έρχεσαι εσύ δεν ξέρω απο ποιο δόγμα να αμφισβητείς τα πάντα, με τις δήθεν γνώσεις σου.....

 5. avatar αν…

  είχαν υπουργείο διαστήματος όπως το καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα δεν θα το κατάφερναν ποτέ.

 6. avatar stylianos

  Ρε αφήστε τα παραμύθια. Ο Ήλιος όπως οφείλετε να γνωρίζετε δεν καίει καθόλου έξω από την ατμόσφαιρα. Γιατί όταν ανεβαίνουμε υψόμετρο κάνει πιο κρύο αφού πλησιάζουμε προς τον Ήλιο; Γιατί στο διάστημα έχει εκατοντάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν ακόμα κι αν πλησιάζουμε τον Ήλιο; Δεν έχετε ακούσει για την ψυχρή σύντηξη; Ο Ήλιος εκπέμπει μόνο φως κι όχι θερμότητα. Θα μπορούσαμε δηλαδή αν είχαμε την τεχνολογία να τον πλησιάσουμε και να μπούμε και μέσα του. Η ζέστη που έχουμε στη Γη οφείλεται στην διάθλαση που κάνει το φως του Ήλιου στα μόρια της ατμόσφαιρας. Έξω από την ατμόσφαιρα το κρύο είναι απίστευτο όσο κι αν πλησιάζεις τον Ήλιο. Περιμένετε να σας έλεγαν την αλήθεια όπως τότε που πήγαμε και καλά στη Σελήνη. Μην πιστεύετε τίποτα κι ανοίξτε κανένα βιβλίο (όχι σχολικό). Δεν βλέπετε καθημερινά από βίντεο ερασιτεχνών αστρονόμων, πόσα γιγάντια αντικείμενα μπαινοβγαίνουν στον Ήλιο χωρίς να πάθουν τίποτα; Αφού στο εξωτερικό του η θερμοκρασία λένε ότι ξεκινά από 5000 βαθμούς Κελσίου και στο κέντρο του μπορεί να φτάσει τα 20.000.000 βαθμούς, τότε κανένα από τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα δεν θα άντεχε σε τέτοιες θερμοκρασίες. Ο Ήλιος δεν είναι λάβα όπως μας έχουνε πει. Είναι μια ελεγχόμενη και λειτουργεί ως ελεγχόμενος ηλεκτρικός σπινθήρας. Το γνωρίζουν πολύ καλά αλλά τι να που σε ηλίθιους που δεν ξέρουν τίποτα;

  1. avatar GTR

   Ναι έχεις δίκιο. Ο ήλιος εκπέμπει led φωτισμό γι\'αυτό δεν καίει. Μπράβο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει