Ύστερα από οκτώ χρόνια σκληρής δουλειάς και 8.000 λίρες, ένας μηχανικός της Φόρμουλα 1 πραγματοποίησε το όνειρο του και κατασκεύασε το πρώτο πενταλοκίνητο αεροπλάνο (το οποίο ωστόσο έχει διάρκεια πτήσης μονάχα 18 δευτερόλεπτα).

Ο 42χρονος μηχανικός, David Barford, ο οποίος κατασκευάζει κινητήρες για αγωνιστικά αυτοκίνητα της Mercedes-Benz, δημιούργησε το πρώτο αεροπλάνο που λειτουργεί με πεντάλ, στο γκαράζ του σπιτιού του. Και όταν το «Betterfly» απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Sywell του Northamptonshire, τον Ιούνιου, έγινε και το πρώτο του είδους που πέταξε με επιτυχία.

«Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο. Έπαιζε συνέχεια με μοντέλα αεροπλάνων και όσο μεγάλωνα ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου. Σε ηλικία επτά ετών πήγα στη βιβλιοθήκη και εκεί διάβασα πολλά πράγματα για τα αεροσκάφη», δηλώνει ο 42χρονος Άγγλος.

Τα φτερά του Betterfly έχουν μήκος 20 μέτρων και είναι κατασκευασμένο από ειδικό άνθρακα για να είναι ελαφρύ. Τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον κυβερνήτη του που κάνει πετάλι.

«Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν πέταξε. Ήταν ένα θαύμα. Συγκινήθηκα όταν άκουσα τις ζητωκραυγές του πλήθους. Πέταξε για 18 δευτερόλεπτα με ταχύτητα 27χμ/ώ», τονίζει καταληκτικά.