Η τεχνολογία στις φορητές συσκευές προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς αλλά, όπως φαίνεται, οι προγραμματιστές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκμεταλλευτούν τις επιπλέον δυνατότητες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Android, το οποίο σύμφωνα με δήλωση στελέχους της Intel, κάθε άλλο παρά έτοιμο είναι για χρήση σε πολυπύρηνους επεξεργαστές.

Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο διευθυντής του τμήματος Mobile και Communications Group της Intel Mike Bell ο οποίος σημείωσε ότι ακόμη και με την τελευταία έκδοση του 4.0 (Ice Cream Sandwich), οι βελτιώσεις που θα έβλεπε ο χρήστης αν χρησιμοποιούσε επεξεργαστή με πολλούς πυρήνες θα ήταν μικρή. Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις η χρήση τους θα ήταν ακόμη και επιζήμια στη συνολική απόδοση.

«Έχω δει τις εφαρμογές πολλαπλών πυρήνων στην αγορά, και ειλικρινά, στα θέματα θερμοκρασίας και ενεργειακών περιορισμών, δεν ήταν καθόλου προφανές σε μένα εάν πράγματι έχεις τα πλεονεκτήματα του μεγέθους και του κόστους», σημείωσε.

«Με τον τρόπο που τίθεται σήμερα, το Android δεν κάνει μια αποτελεσματική αξιοποίηση των πολλών πυρήνων, όπως θα μπορούσε, και νομίζω ειλικρινά ορισμένη από τη δουλειά θα μπορούσε να γίνει από τους κατασκευαστές των chips,κάτι με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί».