Ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει τον αφανισμό μας

«Μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;» αναρωτιέται


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:25
03/06/2018
Ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει τον αφανισμό μας
17
loading

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ.

Ο «γερόλυκος» της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος φημιζόταν πάντα για το ρεαλισμό του, αν όχι για τον κυνισμό του, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 95 ετών, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στο αμερικανικό περιοδικό «Atlantic», με άρθρο του που έχει τον δυσοίωνο τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός».

Το κεντρικό μήνυμα του είναι απλό: φιλοσοφικά, διανοητικά, τεχνολογικά και με κάθε άλλο τρόπο η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη να διαχειρισθεί την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-77) και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 1973 (παρόλο που στα μάτια αρκετών είναι μάλλον «εγκληματίας πολέμου») δηλώνει ανήσυχος ότι οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία.

«Μήπως είναι δυνατό η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν μια ακατανόητη γι' αυτούς ισπανική κουλτούρα, που τους προκαλούσε δέος;», αναρωτιέται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;

Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας, τονίζει ότι αυτή η διεθνής τάξη βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη αναταραχή εν μέσω μιας ακόμη πιο ριζοσπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, «της οποίας τις συνέπειες έχουμε έως τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουμε και που η κορύφωσή της μπορεί να είναι ένας κόσμος εξαρτώμενος από μηχανές, που θα βασίζονται στα δεδομένα και στους αλγόριθμους και ο οποίος δεν θα κυβερνάται πλέον από ηθικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες».

Η αρχή έγινε, όπως λέει, με το Ίντερνετ που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε δεδομένα, με συνέπεια η ανθρώπινη σκέψη να χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα της. Η «σοφία» των αλγόριθμων και ο κατακτυσμός των ανθρώπων από πλήθος απόψεων χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τους ανθρώπους πιο ρηχούς. «Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία», γράφει.

Η πολυδιάσπαση αυτή κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες όλο και πιο δύσκολα σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όραμα. Το «κερασάκι» είναι πια η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κίσινγκερ υπογραμμίζει ότι αυτή διαφέρει από την παλαιότερη αυτοματοποίηση, η οποία απλώς ήταν ένα μέσο για κάποιο στόχο προγραμματισμένο από τους ανθρώπους. «Η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους» και, γι΄αυτό, «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ.

Κίνδυνος για μεγάλα λάθη

Όπως λέει, «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα, την οποία προηγουμένως είχαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, προσθέτει, «πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι».

«Πώς θα ζήσουμε σε αυτό το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειρισθούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει», αναρωτιέται και δεν αποκλείει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει προβλέψει η επιστημονική φαντασία προ πολλού, θα παρερμηνεύσει τις ανθρώπινες εντολές και θα στραφεί ενάντια στους δημιουργούς της.

Προειδοποιεί ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφριές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα». Στην πορεία, μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και τις ανθρώπινες αξίες, π.χ. κάνοντάς τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές από ό,τι ήδη είναι. «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τις αξίες, συζητώντας με ανεξέλεγκτους αλγόριθμους;», ρωτά ο Κίσινγκερ.

Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως λέει, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα και διαδικασίες, αλλά θα αδυνατεί να εξηγήσει με ανθρώπινα κατανοητό τρόπο πώς και γιατί κάνει κάτι τέτοιο. «Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γκλώσσας και λογικής;» και, σε αυτή την περίπτωση, όπως το θέτει, «τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η εξηγητική δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;».

Ο Κίσινγκερ, αφού βάλει και άλλα ερωτήματα, όπως «ποιος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;», θέτει το πρακτικό πρόβλημα του «τι κάνουμε». Επικρίνει τον επιστημονικό και τον τεχνολογικό κόσμο ότι σκέφτονται μόνο με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ότι ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας κ.α. Από την άλλη, λέει, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες -οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν- είναι τώρα απόντες, επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία», τονίζει και προσθέτει ότι για κάθε χώρα αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της, κυρίως σε σχέση με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, συστήνοντας μια επιτροπή ειδικών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, καλεί τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να βγουν από το καβούκι τους και να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε μετά να ενσωματώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα έξυπνα μηχανήματα που θα φτιάξουν. Και καταλήγει: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αν δεν ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Αρίστος

  Γι\'αυτό ο Κισινγκερ έριξε τον Νίξον το 73\' και ανελαβε μόνος του 2 χρόνια την Αμερική χωρίς πρόεδρο. Γιατί ο Κισινγκερ ήθελε επέμβαση των τούρκων στην Κυπρο ενω ο Νιξον ήταν αντιθετος και θα την προστατευε την Κυπρο. Από την τεχνητη νοημοσύνη δεν κινδυνευουμε . Αλλα από την διαβολική νοημοσύνη τετοιων ανθρωπων, όχι μονο κινδυνεύουμε, αλλά εχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες ανθρωποι. Να καει στην κολαση ο κισιγνκερ.Αυτος και τα εγκλήματα τού κατα της ανθρωποτητας.

 2. avatar αχαχουχα ρε

  τον αφανισμό μας;;;;;
  Ή πολύ νοιάζεται για μας πραγματκά(!!!!), ή ξέχασε οτι είναι 95, ή κάτι ξέρει για το πόσο θα ζήσει.

 3. avatar Blind Guardian

  Παλιά λαϊκή παροιμία: Κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει.

 4. avatar χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  Αυτές είναι ανησυχίες των πλουσίων που δεν τους αγγίζει τίποτα

 5. avatar Nick

  Αχ κακιασμένη και χαιρέκακη μοίρα,μας στέρησες τον Christopher Hitchens και μας άφησες τούτον..
  Παρόλαυτα,δεν πέφτει τελείως έξω για τους κινδύνους που ελοχεύει η Τ.Ν.

 6. avatar Δρ. Μπλιάχ

  Για τα πτώματα της πολιτικης του που αφανησε τι λεει; Ηταν αναγκαία;

 7. avatar Ggkl

  Ξεμωραμενος γέρος

  1. avatar cptA

   Σπουδαιο λεξιλογιο. Αυτο εχεις να πεις μονο? Το σκεφτηκες μονος σου ή στο υπαγορευσε η τεχνικη σου νοημοσυνη?

 8. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Θα βρουμε, οι ανθρωποι, λυση !
  Συνηθως ατυχουν στις προβλεψεις τους ,
  εις ο,τι αφορα τις μελλοντικες εξελιξεις,
  οι πρεσβυτεροι εμπειρογνωμονες .
  Ειναι γνωστη νομιζω η περιπτωση
  καποιου αρχιμηχανικου στην Αγγλια,
  ο οποιος διαβεβαιωνε την βασιλισσα του
  πως \'\'ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πεταξει μια μεταλλικη μηχανη\'\',
  ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ πεταξει το πρωτο αεροπλανο στην Γαλλια !!!

 9. avatar Mr Ba

  Τάδε έφη ο μεγαλύτερος χασάπης του 20ου Αιώνα... Δε διαφωνώ ότι οι συνέπειες της τεχνολογικής εξέλιξης μπορεί να φέρουν καταστροφικά αποτέλεσμα αλλά να τα καυτηριάζει ο Κισινγκερ είναι αν μη τι άλλο τραγελαφικό. Ο άνθρωπος τα τελευταία 50 χρόνια έχει αποδείξει ότι με συλλογική προσπάθεια και ηθική μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις που ο ίδιος θέτει. Όσο για την παρομοίωση της Τ. Ν. με τους Ινκας, την βρίσκω απολύτως άστοχη, οι Ισπανοί δεν ήταν δημιούργημα του πολιτισμού τους αλλά κατακτητές.

 10. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

  ΣΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΗΣ ΜΑΖΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ..... ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για εσας ..............

 11. avatar Τον ενοχλεί η υπεροχή των θετικών επιστημών .

  Όποιος αρνείται την τεχνολογία αρνείται τη ζωή έλεγε ο Κ.Πόπερ.
  Η χρήση (και όχι κατάχρηση) της τεχνολογίας απελευθερώνει τον άνθρωπο
  και υπόσχεται πλουσιότερη δικαιοσύνη απο αυτήν που επαγγέλεται
  αιώνες τώρα η ατέλεια της λεκτικής και μόνο νομικής ,που με την
  ανεπάρκεια των αποδεικτικών της μέσων υποθάλπει την διαφθορά και αδικία.

  1. avatar cptAlepou

   Μαλλον τον ενοχλει η παντελης, πια, απουσια θετικων μυαλων, για να μην πουμε η γενικη απουσια μυαλων... Πες μου εστω και κατα προσεγγιση ενα ποσοστο μεσου ανθρωπου (απο την Ελλαδα που ζουμε) μεχρι τα 40-45 που καταναλωνει, εστω, και λιγο χρονο για να διαβαζει κατι (εστω και αστυνομικα μυθιστορηματα ή Αρλεκιν - και με αυτα μαθαινεις ορθογραφια, συνταξη και λογοπλοκη) Τιποτα απολυτως. Γιαυτο το λεξιλογιο των νεων γενεων και η εκφραση τους ειναι τοσο περιορισμενη.
   Την πρωτη φορα που διαβασα εξωσχολικα τους διαλογους του Πλατωνα και το συμποσιο ηταν το 1977 (16 ετων) στο λεωφορειο. Στα λεωφορεια και στα τρενα σημερα ειναι ολοι με εναν ταμπλα στο χερι. Εμεις τουλαχιστον διαβαζαμε βιπερ ... Τονους απο αυτα... Οταν λοιπον δεν υπαρχει πλεον φυσικη νοημοσυνη τοτε ερχεται η τεχνητη. Αυτη ειναι η καταντια.
   Η τεχνολογια υποτιθεται οτι θα κανει την ζωη μας καλυτερη αλλα παντα θα την ελεγχεις εσυ. Δεν θα διαφεντευει την ζωη μας. Βλεπεις εσυ να εχεις καποιον ελεγχο πανω στην τεχνολογια??? Μαλλον οχι!
   Και μια λεπτομερεια: Η τεχνολογια ερχεται για να βοηθηση να αναπτυχθουν καλυτερα οι θετικες επιστημες. Οχι να τις αντικαταστηση. Ειναι το μεσον, δεν ειναι αυτοσκοπος.

 12. avatar Age

  “Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας...”
  Δεν φανταζόμουν ότι πράγματα που αναφέρει ο Δανέζης θα τα άκουγα και από τον Κίσσινγκερ. Γηράσκω αεί...

 13. avatar Σότους

  Πάντα εύστοχος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει