Να πώς υπολογίζουν τα Google Maps τον ακριβή χρόνο της διαδρομής μας

Η εφαρμογή που άλλαξε τις μετακινήσεις μας και τα θαυμαστά τα κόλπα της


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
8:13
18/01/2018
Να πώς υπολογίζουν τα Google Maps τον ακριβή χρόνο της διαδρομής μας
5
loading

Είναι γεγονός ότι αναρωτιόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο πώς στο καλό μετακινούμασταν στην πόλη και σε σημεία που δεν ξέρουμε πριν από την έλευση των Google Maps στη ζωή μας.

Η εφαρμογή που μας έκανε να μη χανόμαστε δεν χρειάζεται προφανώς ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι εδώ και κάμποσο καιρό ο φωτεινός οδηγός στα ταξίδια και τις αστικές περιπλανήσεις μας. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η σωστή και γρηγορότερη διαδρομή είναι στις μέρες μας πεζή πραγματικότητα.

Πώς όμως τα καταφέρνει; Και, κυρίως, πώς είναι τόσο ακριβής η εφαρμογή στον χρόνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στον προορισμό μας; Χωρίς μάλιστα να ξέρει πόσο γρήγορα περπατάμε ή πόσο βαθιά πατάμε το γκάζι του αυτοκινήτου μας;

AP_16298731545853

Και η απάντηση είναι μία, τα απλά μαθηματικά! Από το 2011 κι έπειτα, η πιο δημοφιλής εφαρμογή GPS του κόσμου χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να υπολογίζει τον μέσο χρόνο μετακίνησης από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να μαντεύει, δεν μαντεύει όμως από το μυαλό της, αλλά χρησιμοποιεί τόσο δεδομένα πραγματικού χρόνου όσο και… ιστορικά στοιχεία.

Έχει πρόσβαση δηλαδή σε σχετικά αξιόπιστα δεδομένα κίνησης, αλλά και σε όλους όσοι κινούνται στον δρόμο. Και μιλάμε για μερικές δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα την ημέρα που καλύπτονται από όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή!

AP_13051516247

Όταν έχουμε λοιπόν ανοιχτά τα Google Maps στο iPhone ή επιτρέπουμε τον γεωεντοπισμό (location) στα κινητά Android, τότε στέλνουμε (ανώνυμα) δεδομένα πραγματικού χρόνου στην εφαρμογή, η οποία τα επεξεργάζεται και ρυθμίζει αναλόγως τις εκτιμήσεις της εκείνη τη στιγμή.

Κάτι που σημαίνει ότι αν κινούμαστε σε πολυσύχναστα σημεία, όπως το κέντρο της πόλης, τότε θα έχουμε ακριβέστερες εκτιμήσεις για τον χρόνο μετακίνησης. Και αυτός είναι και πάλι ο λόγος που μπορεί να βρεθούμε σε κάνα χαντάκι στις ερημιές της υπαίθρου αν ακολουθήσουμε τυφλά τη δορυφορική πλοήγηση των Google Maps!

AP_579731782589

Και το καλύτερο με τον αλγόριθμο πίσω από την εφαρμογή είναι πως μαθαίνει κιόλας τα χαρακτηριστικά κίνησης των δρόμων. Όσο περισσότερες πληροφορίες παίρνει για έναν δρόμο, τόσο πιο ακριβής είναι στις χρονικές εκτιμήσεις της, καθώς ξέρει να περιμένει τα μποτιλιαρίσματα στις ώρες αιχμής, για παράδειγμα.

Τα Google Maps είναι πλέον διαθέσιμα σε περισσότερες από 60 χώρες και δεν σταματούν να εργάζονται για να αυξήσουν αυτό το νούμερο, αλλάζοντας τον κόσμο έναν δρόμο τη φορά…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Garmin

  Κάνεις λάθος. Κάποια από τα gps της garmin (φαντάζομαι ότι από άλλες εταιρίες)κρατούσαν και αυτά δεδομένα από όπου περνούσες (τι ώρα περνούσες, πόση καθυστέρηση είχες, ταχύτητα) και όταν σύνδεσε το gps με τον υπολογιστή για να κανεις αναβάθμιση έστελνε τα δεδομένα στην garmin και υπολόγιζε κάθε δρόμος ανάλογα με την ώρα και την μέρα την κίνηση (στατιστικά). Με τον καιρό η βάση δεδομένων μεγάλωνε και γινότανε ποιο αξιοπιστη. Επίσης μάθαινε τους συχνούς σου προορισμούς και πχ εάν ξεκίναγε ς πρωί από το σπίτι για την δουλειά σου έβγαζε πόσο χρόνο θες χωρίς εσύ να του δώσεις ότι πας στη δουλειά.Απλά οι χρήστες ήταν πολύ λιγότεροι για να υπάρχει πιο έγκυρος υπολογισμός σε σχέση με την google και επίσης δεν ήταν on line.

 2. avatar Άγαμοι θυται

  ΅Στης αναπτυγμένες χώρες πέρνει δεδομένα απο της κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας,ειναι μόνιμα σε LIVE,και υπολογίζει το χρόνο με βάση τα όρια ταχύτητας της διαδρομής,εαν οδηγείς πιο γρήγορα ο χρόνος αυτόματα μειώνεται ...

 3. avatar Χρήστος

  Η πλοήγηση υπήρξε πολύ πριν τα google maps.και ο υπολογισμός χρόνου

  1. avatar ΜητσοςΜαγκας

   Στην ειπε ο Παντελας νομιζω

  2. avatar PANTELAS

   Με τη διαφορά ότι τότε ο υπολογισμός χρόνου άφιξης γινόταν μόνο με βάση την ταχύτητα κίνησης προς τον προορισμό και όχι λαμβάνοντας υπόψη και τις πραγματικές συνθήκες κίνησης της επιλεγμένης διαδρομής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει