Η HP εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία «απορρίπτει τους ανακριβείς ισχυρισμούς» που υπήρξαν σε μία χθεσινή έκθεση του MSNBC, η οποία πραγματευόταν μια ευπάθεια στους εκτυπωτές LaserJet, μετά από έρευνα που διενέργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia, Cui Ang και Salvatore Stolfo.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα εκατομμύρια των εκτυπωτών HP LaserJet είναι ευάλωτα σε «μολύνσεις» και για του λόγου το αληθές προχώρησαν σε επίδειξη των λεγομένων τους. Μια επίδειξη από το δίδυμο περιλάμβανε την μόλυνση ενός εκτυπωτή με έναν ιό υπό τη μορφή εργασίας εκτύπωσης η οποία τελικά έδινε τον έλεγχο του printer σε αυτούς. Έτσι όταν απέστειλαν ένα κείμενο για εκτύπωση εκείνο εκτός του ότι εκτυπωνόταν, αποστελλόταν από τον εκτυπωτή και σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή ο οποίος διαδραμάτιζε το ρόλο αυτού ενός χάκερ. Μια δεύτερη, πιο ανησυχητική, όμως, επίδειξη παρουσίασε τον υπολογιστή του χάκερ να στέλνει οδηγίες στον εκτυπωτή για συνεχή θέρμανσή του μέχρι που εκείνος άρχισε να βγάζει καπνούς.

Η HP επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια πιθανή ευπάθεια στους εκτυπωτές LaserJet και υπόσχεται μια αναβάθμιση μέσω firmware για τον «μετριασμό» των προβλημάτων, ωστόσο η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι «κανένας πελάτης δεν έχει αναφέρει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση» και ότι δεν είναι δυνατόν να προκληθεί μια φωτιά λόγω της ευπάθειας αυτής, από τη στιγμή που ο εκτυπωτής διαθέτει αισθητήρα ελέγχου της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, η HP δηλώνει ότι είναι δυνατό μια ειδικά διαμορφωμένη εργασία εκτύπωσης από Linux υπολογιστών Mac να προκαλέσει μία κακόβουλη αναβάθμιση firmware, ωστόσο δεν αναφέρεται καθόλου για υπολογιστές με περιβάλλον Windows – κάτι που προφανώς θα ενδιέφερε τους εταιρικούς πελάτες, μιας και χρησιμοποιούν περισσότερο εκτυπωτές Lazer. To σίγουρο είναι ότι η εταιρεία παίρνει πολύ σοβαρά το εν λόγω ζήτημα.

Πηγή: proho.gr