Ανησυχητική έρευνα δείχνει ότι τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων

Περίπου το 50% των δραστηριοτήτων στον τομέα της εργασίας θα αυτοματοποιηθεί


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
12:27
27/03/2017
Ανησυχητική έρευνα δείχνει ότι τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων
6
loading

Το αντικείμενο και το συμπέρασμα σειράς μελετών και αναλύσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες είναι πως τα εξελιγμένα ρομπότ έρχονται και αντικαθιστούν τους ανθρώπους στις θέσεις εργασίας τους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, ανάλυση της PwC εκτιμά ότι περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στην Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε δυνητικά να είναι σε υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση που θα παρατηρηθεί σε πολλές θέσεις εργασίας με την εισαγωγή και τον ρομπότ από τις αρχές του 2030. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο για τις ΗΠΑ (38%) και την Γερμανία (35%), αλλά χαμηλότερο στην Ιαπωνία (21%).

Οι κίνδυνοι απώλειας θέσεων εργασίας εμφανίζονται υψηλότεροι σε τομείς όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση όπου το ποσοστό εκτινάσσεται στο 56%, της μεταποίησης (46%) και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (44%), αλλά χαμηλότερα σε τομείς όπως η υγεία και η κοινωνική εργασία (17%).

Για τους εργαζόμενους, ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης αναφορικά με τον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους είναι η εκπαίδευση. Για εκείνους με βασική εκπαίδευση ο δυνητικός κίνδυνος από την εισαγωγή των ρομπότ φθάνει έως και το 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στο 12% για τα άτομα με τις προπτυχιακές τους σπουδές και φυσικά με ανώτερες σπουδές.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα δημιουργήσουν κάποιες εντελώς νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας που θα δημιουργήσουν, θα προσθέσουν επιπλέον πλούτο που θα στηρίξει επιπλέον θέσεις εργασίας σε τομείς όπως των υπηρεσιών που είναι λιγότερο εύκολο να υπάρξει πλήρης αυτοματοποίηση.

Μελέτη της McKinsey εκτιμά επίσης ότι περίπου το 50% των δραστηριοτήτων στον τομέα της εργασίας θα αυτοματοποιηθεί σε κάποιο βαθμό από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Εκτιμά πάντως ότι μόνον το 5% των επαγγελμάτων θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί πλήρως από τις νέες τεχνολογίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι από το 47% περίπου των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ κινδυνεύει από τον αυτοματισμό και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Μερικά παραδείγματα που δίνονται γενικά είναι η μείωση των θέσεων εργασίας από την αυτόνομη οδήγηση(σε οδηγούς ταξί, φορτηγών κλπ), την ρομποτική χειρουργική, την ενημέρωση καταναλωτών από ρομπότ κλπ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ερωτησις

  Γνωριζει κανεις(επιστημων,φιλοσοφος,πολιτικος)να μας πει κατα που τραβαει η ανθρωποτητα;

 2. avatar Nomollos4

  ΟΚ. Μειώστε τις θέσεις εργασίας.Να δούμε ποιός θα αγοράζει τα προιόντα σας.

  1. avatar indian

   καλη η σκεψη σου θα το κανουμε ομως;;;;; (βλεπε apple)

 3. avatar Social Distortion

  Οπότε θα ανοίξω συνεργείο για ρομπότ και θα το ονομάσω μαστροSocial.

  1. avatar ……

   Αυτό ακριβώς, χαζομελέτη, απλά όσο προοδεύει η ανθρωπότητα τα επαγγέλματα αλλάζουν.

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    αυτη τη φορα δεν ειναι ετσι δυστυχως.... τα νεα επαγγελματα που δημιουργουνται (που δε δημιουργουνται νεα αλλα λεμε τωρα) και οι θεσεις εργασιας που αυτα δημιουργουν πλεον ειναι υποπολλαπλασια απο τις θεσεις εργασιας που χανονται απο τη τεχνολογια... Μπορει συντομα η ανθρωποτητα θα βρεθει σε νεες προκλησεις οπως ενα νεο οικονομικο/κοινωνικο συστημα που θα πρεπει να βρεθει ωστε ολοι να εχουν την δυνατοτητα να εργαστουν καπου καπως και να εχουν ενα εισοδημα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει