Περισσότερο από κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο, οι χρήστες του Facebook έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν στόχοι phishing, Trojans και κάθε είδους online απειλής που είναι γνωστή. Έχουμε σχεδόν όλοι κάποιον φίλο, ή και εμείς οι ίδιοι, που να έχει υποκύψει και να πατήσει πάνω σε κάποιο link το οποίο περιγράφεται σαν κάποιο τραγικό γεγονός, ή κάποιο απίστευτο περιστατικό και τελικά στο μόνο που καταλήγεί είναι βοηθά να διαδοθεί το εν λόγω μήνυμα. Μάλιστα χθες, η εταιρεία Sophos ανέφερε άλλη μια απάτη που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες και κάνει το γύρω στο κοινωνικό δίκτυο που υποτίθεται ότι κερδίζεις δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από την Southwest.

Ωστόσο, το Facebook αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή μερικά ακόμα προληπτικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες του, από όλες αυτές τις απειλές. Έτσι πια, όλες οι εξερχόμενες συνδέσεις θα σαρώνονται για ιούς ή κακόβουλα λογισμικά, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ασφαλείας Websense.

Η λειτουργία του βασίζεται στον έλεγχο της γραμμής πριν φορτώσει η σελίδα, και εάν εντοπιστεί μια απειλή, το Facebook θα παρέχει μια προειδοποίηση με περισσότερες πληροφορίες. Φυσικά, οι χρήστες θα μπορούν να ανοίξουν εφόσον το επιθυμούν τις συνδέσεις, αλλά από εκεί και πέρα θα προχωρούν με δική τους ευθύνη.

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται και από τον Chrome, o οποίος σε περίπτωση που αναγνωρίσει κάτι το ύποπτο, προειδοποιεί τους χρήστες του για τις δυνητικά κακόβουλες ιστοσελίδες.

πηγή: proho.gr