Μια νέα συσκευή έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ενέργεια από την κίνηση ώστε να μπορείτε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ενώ περπατάτε!

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο MIT χρησιμοποιεί τη μηχανική ενέργεια για την παραγωγή τάσης. Το μέγεθός του και η έμφυτη ευελιξία του θα μπορούσε κάποια μέρα θα αποδειχθεί χρήσιμη καθώς μπορεί να «φορεθεί» και σε άλλες εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ευλύγιστη συσκευή είναι ηλεκτροχημική και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως μια μπαταρία. Ένα στρώμα από πορώδες πολυμερές εμποτισμένο με υγρό ηλεκτρολύτη «στριμώχνεται» μεταξύ κραμάτων λιθίου, που λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.

Μέχρι στιγμής, το πρώτο μοντέλο παραγωγής μπορεί να λειτουργήσει με έως και 15% της αποδοτικότητας, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική θα επιτρέψει στη συσκευή να λειτουργήσει σε βέλτιστη απόδοση.

«Δεν περιορίζεται από το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής», είπε ο καθηγητής του MIT Ju Li και πρόσθεσε: «έτσι, (η αποδοτικότητα) θα μπορούσε να είναι 100%».

«Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον, με την έννοια ότι παρέχει μια νέα προσέγγιση ώστε να μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια μέσω μιας ηλεκτροχημικής οδού, χρησιμοποιώντας μια απλή σχεδίαση και διάταξη δομής», είπε ο Wu Wenzho, επίκουρος καθηγητής της βιομηχανικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Μαζί με τις χρήσεις για τις έξυπνες συσκευές δηλαδή τα κινητά και τις άλλες παρόμοιες, το εύκαμπτο σύστημα θα μπορούσε να έχει βιοϊατρικές εφαρμογές ή να ενσωματωθεί στο οδόστρωμα, σε γέφυρες, αλλά και σε άλλα συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

kiansf2

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.