Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επέλεξε τη Σαντορίνη για να διεξάγει πειράματα πάνω στη παρακολούθηση και μελέτη της γενικότερης σεισμογενής δραστηριότητας με αυτό το ιδιαίτερα τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα. Σήμερα μάλιστα εγκαταστάθηκε ο τρίτος κατά σειρά τέτοιος σεισμογράφος στο αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Η ιδιαιτερότητα του νέο σεισμογράφου είναι ότι πλέον όλες οι λειτουργίες του μπορούν να επιτελεσθούν μέσω κινητής τηλεφωνίας. Με αυτό τον τρόπο είναι πλέον εφικτή η μεταφορά δεδομένων ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε πραγματικό χρόνο από οποιοδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Ο λόγος που το Αστεροσκοπείο επέλεξε την Σαντορίνη είναι πως είναι μία περιοχή απαλλαγμένη από βιομηχανικό θόρυβο, οπότε είναι η ιδανική τοποθεσία για πειραματισμό πάνω στο νέο απόκτημα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επίσης υπήρξαν καθησυχαστικοί αναφορικά με τη μικρή σεισμική δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη περιοχή. Ενώ διευκρίνισαν ότι δεν θα πρέπει να συνδυαστεί η επιλογή της τοποθεσίας με τη σεισμική δραστηριότητα.

Δεν παύει όμως να είναι μία πολύ ευκαιρία για να δοκιμαστεί το νέο σύστημα και από τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα μπορέσουν να αποφανθούν για το εάν πρόκειται για τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα.