Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η τεχνολογία που σημάδεψε το 2023. Για τη νέα χρονιά, αναμένονται νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν να «κλέψουν» τη δόξα από τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και της Microsoft ή το Bard της Google.

Θα συνεχίσει η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται εκθετικά ή όπως συνέβη με το metaverse θα ξεφουσκώσει; Το Euronews Next παρουσιάζει τις τεχνολογικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν το 2024.

Emotion AI

Το Generative AI – η τεχνολογία δηλαδή πίσω από το ChatGPT που εκπαιδεύεται στα μοτίβα των δεδομένων και δημιουργεί νέα δεδομένα σε μορφή κειμένου ή εικόνας – ήταν η τεχνολογία που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2023.

Για το επόμενο έτος αναμένεται το emotion AI, το οποίο ερμηνεύει τα ανθρώπινα συναισθηματικά σήματα. «Η συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη είναι η επόμενη τάση μετά τη Generative AI γιατί, εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας περιεχομένου με βάση την αλληλεπίδραση ή το αίτημα του χρήστη, η συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αντιδρά και να κατανοεί τα συναισθήματα του ανθρώπου και να αντιδρά ανάλογα», δήλωσε στο euronews next ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT Digital), Federico Menna.

Ο Μένα υπογράμμισε πως θα πρόκειται για μια τεχνολογία καίριας σημασίας ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, καθώς θα επιτρέψει σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία ή με την ψυχική υγεία να ζήσουν καλύτερα.

Αναμένει επίσης ότι η συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη θα ευδοκιμήσει και στον τομέα της κινητικότητας. Όπως επισημαίνει ο Federico Menna, ένας ακόμη τομέας όπου η συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντική είναι ο οικονομικός, τονίζοντας πως και αυτός σχετίζεται με τα συναισθήματα των ανθρώπων καθώς «όταν επηρεάζονται τα οικονομικά τους, οι άνθρωποι επηρεάζονται και συναισθηματικά».

Ωστόσο, σημείωσε, πως καθώς πρόκειται για έναν σκληρά ρυθμιζόμενο τομέα, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να ξεκινήσει με μια πολύ συγκεκριμένη εφαρμογή και όχι από τις μεγάλες τράπεζες.

Η εδραίωση του AI

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να είναι σημαντική και να αλλάζει ριζικά τις επιχειρήσεις μέσω της ανάπτυξης λογισμικού στις καθημερινές λειτουργίες, εκτιμά ο Jitendra Putcha, Ευρωπαίος αντιπρόεδρος δεδομένων, ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας LTIMindtree.

Κάθε κλάδος, από τα ταξίδια μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, ο Jitendra Putcha προβλέπει πως θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία όχι μόνο ενισχύει τη δημιουργικότητα, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος, να βελτιώσει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. «Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο προσιτή, ξεπερνώντας τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χάρη στη σύγκλιση του cloud και του ανοιχτού κώδικα», δήλωσε στο Euronews Next.

Όμως όπως τονίζει «με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη». «Έχουμε ένα μαγικό ραβδί στο χέρι που μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο έχουν την ευθύνη να το χρησιμοποιήσουμε στο σωστό πλαίσιο για τους σωστούς λόγους και με τα σωστά προστατευτικά κιγκλιδώματα», υπογραμμίζει.

Για να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται μια ισχυρή βάση δεδομένων, επομένως θα δούμε περισσότερες εταιρείες να επικεντρώνονται στην εμπιστοσύνη των δεδομένων που περιλαμβάνει την ποιότητα και τη διακυβέρνηση για καλύτερα αποτελέσματα, εξηγεί ο Jitendra Putcha.

Οι κανονισμοί, το ρυθμιστικό πλαίσιο, για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του νέου έτους, καθώς ήδη στο τέλος του 2023 η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. «Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν προσεκτικό δρόμο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τη δυναμική του οράματος μιας υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης», σημειώνει.  

Η επίσημη υιοθέτηση του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται το 2024. Βάσει αυτού θα επιβάλλονται συγκεκριμένοι κανόνες στους παρόχους και τους προγραμματιστές συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η διαφάνεια, η τεκμηρίωση και οι δοκιμές.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει κάποια εμπόδια. Οι μεγάλες εταιρείες σίγουρα θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα χρειαστούν περισσότερη υπομονή», είπε ο Putcha. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι οργανισμοί που υποστηρίζουν ηθικές λύσεις θα ξεχωρίσουν, επισημαίνοντας μοντέλα που θα μπορούσαν να φιλτράρουν την παραπληροφόρηση και να χρησιμοποιήσουν δεδομένα που προέρχονται από ηθικές πηγές για την εκπαίδευσή τους.

Τεχνολογία του διαστήματος

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη θα παραμείνει στο επίκεντρο, ενδεχομένως σε αυτή τη φάση να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Τα επόμενα μεγάλα επιτεύγματα για το 2024 αναμένονται από την τεχνολογία του διαστήματος.

«Πιστεύω πολύ ότι το 2024 θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Όπως σήμερα, που όλοι συζητούν για την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι αναμένεται να μιλήσουν πολύ περισσότερο για τη διαστημική τεχνολογία λόγω των πολλών νέων κινήσεων που καταγράφονται», δήλωσε στο Euronews Next ο Adam Niewinski, συνιδρυτής και γενικός συνεργάτης της ευρωπαϊκής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων OTB Ventures.

Όσον αφορά τη διαστημική τεχνολογία που θα βρεθεί στο επίκεντρο το 2024 δεν θα είναι τα διαστημικά ταξίδια, αλλά οι δορυφόροι. Πρόκειται για την τεχνολογία που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει στον πλανήτη, όπως οι καιρικές καταστροφές, αλλά και να προβλέψει με μεγαλύτερη επιτυχία τα καιρικά μοτίβα. Θα συμβάλλει επίσης στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, το λιώσιμο των πάγων και την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και την ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, οι άνθρωποι θα μπορούν να διαχειρίζονται πολλές δραστηριότητες με βάση τα δεδομένα που προέρχονται από το διάστημα. Δεν θα πρόκειται για μια ελιτίστικη επιστήμη, αλλά για μια επιστήμη που θα ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή», τονίζει ο Adam Niewinski.

Όσο για τις εταιρείες που θα προκαλέσουν τον μεγαλύτερο θόρυβο, ο Niewinski είπε ότι η SpaceX αναμένεται να έχει παρόμοια επιρροή με το OpenAI. «Είναι μια επιχείρηση που ηγείται μιας αλλαγής και αυτή η αλλαγή θα είναι όλο και μεγαλύτερη γιατί οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κατανοούν και να βλέπουν τη σημασία της διαστημικής τεχνολογίας, η οποία θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα όλα όσα συμβαίνουν στη Γη», υπογραμμίζει.

Κβαντική και κυβερνοασφάλεια

Το 2023 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τους κβαντικούς υπολογιστές με την IBM να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο θα ελαχιστοποιηθούν τα σφάλματα δεδομένων. Αλλά το πώς ο κβαντικός υπολογιστής θα αξιοποιηθεί, ιδιαίτερα στον τομέα του διαδικτύου, θα είναι το μεγάλο θέμα το 2024.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) πρόκειται να δημοσιεύσει τα τελικά πρότυπα μετα-κβαντικής κρυπτογράφησης (PQC) στις αρχές του 2024, σηματοδοτώντας το τέλος ενός οκταετούς παγκόσμιου έργου, δήλωσε ο Δρ Axel Poschmann, επικεφαλής της καινοτομίας και ασφάλειας προϊόντων στην PQShield, μια βρετανική startup στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται σε λύσεις κβαντικής ασφάλειας.

«Αυτή η ανακοίνωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της μεγαλύτερης μετάβασης στον κυβερνοχώρο σε μια νέα εποχή, καθώς εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα δεδομένα και την ψηφιακή μας υποδομή», είπε στο Euronews Next, υπογραμμίζοντας πως περιμένει μια συνεχή ροή ανακοινώσεων που υποστηρίζουν τη βελτίωση της απόδοσης των κβαντικών υπολογιστών.