Από τον Ιούνιο, είχε ξεκινήσει μια μαζική εξαφάνισης των start-ups. Τέσσερις μήνες αργότερα, αυτό το κύμα τερματισμού της λειτουργίας τους αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και αρχίζει να συμπαρασύρει τον τομέα του cloud.

212 νεοφυείς επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ή διαλύθηκαν με κάποιον άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Carta, η οποία παρακολουθεί στενά τα λουκέτα νεοφυών επιχειρήσεων (start – ups). Αυτό δεν καταγράφει όλα τα «λουκέτα», καθώς δεν είναι κάθε startup πελάτης της Carta. Αλλά, ο ρυθμός της αλλαγής είναι αξιοσημείωτος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το businessinsider.com, μέχρι στιγμής φέτος, η Carta έχει δει 543 «λουκέτα» σε start – up εταιρείες. Αυτό ήταν μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χρονιά, από το 2019. Αυτά είναι κακά νέα για τους παρόχους cloud, επειδή τα έσοδα και η ανάπτυξή τους βασίζονται εν μέρει στις δαπάνες των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Αν αυτές οι νέες επιχειρήσεις πεθαίνουν, θα είναι πιο δύσκολο για τον τομέα του cloud να αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό που αναπτυσσόταν παλαιότερα.

Τα λουκέτα των startups θα συνεχιστούν με αυξημένο ρυθμό για τα επόμενα 2 έως 3 τρίμηνα, σύμφωνα με τον Peter Walker, επικεφαλής του τμήματος insights της Carta. Όταν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ξεμένουν από χρήματα και κλείνουν, σταματούν να δαπανούν πόρους για υπηρεσίες cloud. Όταν περισσότερες από 500 εταιρείες χρεοκοπούν μέσα σε λίγα τρίμηνα, τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.

Η έκθεση της AWS στις νεοσύστατες επιχειρήσεις

Η Amazon Web Services είναι πιθανότατα περισσότερο εκτεθειμένη εταιρεία cloud σε αυτό το φαινόμενο. Ο πρωτοπόρος του cloud, έχτισε το προβάδισμά του εξυπηρετώντας τις νεοσύστατες επιχειρήσεις καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πάροχο.

Κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου έκρηξης των start-up, αυτό οδήγησε πραγματικά στην αύξηση των εσόδων του AWS. Όταν εταιρείες, όπως η Airbnb, μετατρέπονται από μικροσκοπικές επιχειρήσεις σε τεράστιες εταιρείες μέσα σε λίγα χρόνια, ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα σε υπηρεσίες cloud.

Στον ιστότοπό της, η AWS λέει ότι έχει βοηθήσει «περισσότερες start – ups να ξεκινήσουν, να δημιουργήσουν και να επιτύχουν από οποιονδήποτε άλλο πάροχο cloud». Σημειώνει ότι περισσότερες από 250.000 τέτοιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και το 83% των 1.000 χρηστών σε όλο τον κόσμο τρέχουν στο AWS.

Από την «έκρηξη» στην ύφεση

Οι αναλυτές της Bernstein αναμένουν πως μετά την έκθεση που θα υποβάλει η Amazon την Πέμπτη, η AWS θα έχει επιτύχει αύξηση εσόδων 12,5% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο. «Προσαρμόσαμε το μοντέλο εσόδων μας για το AWS στο σημείωμα προεπισκόπησης του AWS, προσαρμόζοντας τη βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των νέων λογαριασμών, των δαπανών και των μεταναστεύσεων του φόρτου εργασίας», έγραψαν την Τετάρτη.

Αυτό είναι κάτω από το 30% έως 40% σε ετήσια βάση από τους ρυθμούς ανάπτυξης του AWS το 2021, όταν οι start – ups ήταν γεμάτες με μετρητά και πολύ λίγες έκλειναν. Η εταιρεία έχει γίνει ουραγός στην ανάπτυξης στον τομέα.

Συνεχίζεται η «βελτιστοποίηση» του cloud

Υπάρχουν και άλλα σημάδια ασθενέστερης ζήτησης. Αργά την Τρίτη, η Google ανέφερε βραδύτερη ανάπτυξη για την επιχείρησή της στο cloud και το στέλεχος Ruth Porat κατηγόρησε γι’ αυτό τις «προσπάθειες βελτιστοποίησης των πελατών». Οι μετοχές της Google σημείωσαν πτώση 10%, ενώ οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 6% την Τετάρτη.

Η οικονομική διευθύντρια της Microsoft, Amy Hood, αναφέρθηκε επίσης σε αυτές τις προσπάθειες βελτιστοποίησης την Τρίτη. Η «βελτιστοποίηση των πελατών» σημαίνει ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους στο cloud, ακόμη και αν δεν χρεοκοπούν.

Υπάρχει μια μεγάλη επιφύλαξη σε αυτές τις ανησυχίες

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud τεχνητής νοημοσύνης. Εν μέσω του κύματος εξαφάνισης των start – ups, ορισμένες τέτοιες επιχειρήσεις με επίκεντρο το ΑΙ καταφέρνουν να συγκεντρώσουν υγιείς νέους πόρους χρηματοδότησης. Και χρησιμοποιούν κάποια από αυτά τα νέα χρήματα για να ξοδέψουν σε υπηρεσίες cloud AI.

Μέχρι στιγμής, όμως, η Microsoft φαίνεται να είναι ο κύριος ωφελημένος από αυτό. Η ανάπτυξη του cloud της εταιρείας ήταν υγιής το τρίτο τρίμηνο, υποβοηθούμενη από τη ζήτηση για νέες υπηρεσίες AI.

Όταν η Amazon υποβάλει την έκθεσή της την Πέμπτη, θα φανεί αν η AWS έχει καταφέρει να πηδήξει και αυτή στο άρμα της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από προσφορές AI cloud τον τελευταίο καιρό.