Στη διακεκριμένη ποδοσφαιρική καριέρα του μεγάλου Ολλανδού η μόνη κούπα που λείπει από την πλούσια τροπαιοθήκη του είναι αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κι αυτό βέβαια μόνο ως τραγικό μπορεί να λογιστεί.

Δεν ήταν μόνο ότι οι Οράνιε έμελλε να αποκλειστούν στα δύο Μουντιάλ που πήρε μέρος ο Ράικαρντ από τους πρωταθλητές τελικά του θεσμού, τόσο το 1990 όσο και το 1994, είναι ότι το κορυφαίο αμυντικό χαφ της γενιάς του και το καλύτερο ίσως 6άρι του ολλανδικού ποδοσφαίρου δεν έκανε ποτέ τη μουντιαλική πορεία που όλοι περίμεναν από κείνον και την υπέροχη παρέα του.

Ο Ράικαρντ ανήκε στη σπάνια εκείνη ποδοσφαιρική ράτσα των παικτών που μπορούν να παίξουν με την ίδια επιτυχία σε πολλές θέσεις, με τον ίδιο να αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός τόσο στα επιθετικά του καθήκοντα όσο και στη λειτουργία του να σταματά τις αντίπαλες επιθέσεις.

Ο επιβλητικός αμυντικογενής μέσος με το μάτι πάντα στραμμένο στο γκολ και την ασίστ μέτρησε μια διεθνή καριέρα 13 ετών, κάνοντας το ντεμπούτο του στους Οράνιε τον Σεπτέμβριο του 1981, σε φιλικό με την Ελβετία στο Ρότερνταμ.

Σχηματίζοντας ένα απίστευτο αμυντικό ντουέτο με τον άλλο ογκόλιθο της ολλανδικής άμυνας, τον Ρόναλντ Κούμαν, ο Ράικαρντ θα γνώριζε τον θρίαμβο στο Ευρωπαϊκό του 1988, όταν οι Ολλανδοί κατέκτησαν τον μόνο τους τίτλο στον θεσμό νικώντας τη Σοβιετική Ένωση με 2-0 στον τελικό.

Στις 73 συμμετοχές του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ολλανδίας, ο Ράικαρντ σκόραρε 10 γκολ και κόσμησε με την παρουσία του δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ένα ακόμα Ευρωπαϊκό (το 1992 στη Σουηδία), αν και η μοίρα θα είχε πια τον πρώτο λόγο στην πορεία των Οράνιε.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο λοιπόν της Ιταλίας το 1990 δεν ήταν η πικρή ήττα των Οράνιε από τη Δυτική Γερμανία με 2-1 που έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά η ομολογουμένως άσχημη στιγμή του Ράικαρντ, όταν έφτυσε στο πρόσωπο τον Ρούντι Φέλερ! Ο Ολλανδός απολογήθηκε ωστόσο αργότερα στον Φέλερ και ο Γερμανός αποδέχτηκε τη συγγνώμη του…

Η τελευταία -και πικρή για άλλη μια φορά- εμφάνιση του Ράικαρντ με την πορτοκαλί φανέλα θα ερχόταν στην ήττα του προημιτελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994, όταν η Βραζιλία στέρησε την πρόκριση τους Ολλανδούς με 3-2.

Ήταν η στερνή φορά που ο πλανήτης θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον Φρανκ Ράικαρντ σε διεθνή θεσμό…