Όταν ο εκφωνητής του σταδίου της Στοκχόλμης παρουσίαζε τις ενδεκάδες του φιλικού ντέρμπι μεταξύ Σουηδίας και Ισπανίας το 1951, είπε κάποια στιγμή: «Δείτε καλά το δεύτερο καλύτερο κεφάλι της Ευρώπης, μετά τον Τσόρτσιλ».

Και ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι αναφερόταν στον Τέλμο Θάρα Μοντόγια, την απόλυτη μηχανή σκοραρίσματος της Ιβηρικής Χερσονήσου!

Τα 251 γκολ που σημείωσε ο φοβερός βάσκος γκολτζής στο ισπανικό πρωτάθλημα, σε χρόνια μάλιστα που υπήρχαν μόνο 14-16 συμμετέχουσες ομάδες στη λίγκα, παραμένει ακόμα και σήμερα μια από τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στη μεγάλη κατηγορία της Ισπανίας.

Όσο για τις 6 φορές που ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του στην Ατλέτικο Μπιλμπάο ως ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος, είναι το ρεκόρ όλων των ισπανικών εποχών!

Και βέβαια η αστρονομική επίδοση των 38 τερμάτων του στη σεζόν 1950-1951 παρέμεινε η καλύτερη ετήσια συγκομιδή γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα για περισσότερα από 50 χρόνια: μόνο ο Ούγκο Σάντσεζ κατάφερε να την ισοφαρίσει, πριν την ξεπεράσουν πρόσφατα Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι!

Απ’ όλα τα γκολ που έχει όμως σημειώσει το αστέρι της Ατλέτικο Μπιλμπάο, τα περισσότερα μάλιστα με το κεφάλι, ένα συγκεκριμένο στέκει μνημειώδες και ήταν αρκετό για να τον ενθρονίσει στις καρδιές των ισπανών φιλάθλων, εξασφαλίζοντάς του καθεστώς ισόβιου ήρωα. Άλλωστε ο όρος «το γκολ του Θάρα» είναι γνωστός σε κάθε Ισπανό και όλοι ξέρουν σε ποιο από τα 350 γκολ που σημείωσε ο δεινός σκόρερ αναφέρεσαι!

Με την Ισπανία να συμμετέχει στο ιστορικό για την ίδια Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950, ο Θάρα σκοράρει κατά της Αγγλίας στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων και η Ισπανία προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Η νίκη κατά της Γηραιάς Αλβιόνας στο «Μαρακανά» με 1-0, στο «ματς του αιώνα» κατά τον ίδιο τον Θάρα, έκανε τον γύρο του κόσμου και εκτόξευσε τον γκολτζή στα ουράνια.

Με τον Θάρα φυσικό ηγέτη, η Ισπανία νίκησε ΗΠΑ, Χιλή και Αγγλία, πετώντας μάλιστα έξω τα «Λιοντάρια» από την επόμενη φάση, και πέρασε έτσι στην τελική φάση των «4», αν και εκεί θα παιζόταν το ματς που θα έκρινε τον τίτλο μεταξύ Ουρουγουάης και Βραζιλίας, αφήνοντας την Ισπανία στην αξιοπρεπέστατη τέταρτη θέση, την υψηλότερη μάλιστα διάκριση της Εθνικής Ισπανίας για πολλά χρόνια.

Ο βάσκος επιθετικός Τέλμο Θάρα παραμένει ένας από τους μεγάλους και ξεχασμένους μύθους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…