Τους δημιουργούς της σειράς ντοκιμαντέρ «Maradona: Blessed Dream» [Μαραντόνα: Ευλογημένο Όνειρο] της Amazon Prime προσέγγισε η διοίκηση της ιταλικής ομάδας Λάτσιο, ζητώντας να «κοπεί» μια σκηνή, στην οποία το σύνολο του συλλόγου της Ρώμης χαρακτηρίζεται από τον αργεντίνο θρύλο της μπάλας ως «φασίστες».

Η σειρά, η οποία ακολουθεί τη ζωή του θρύλου της Νάπολι και της Αργεντινής, περιλαμβάνει μια σκηνή όπου ο Ντιέγκο Μαραντόνα λέει: «αυτοί οι φασίστες θέλουν να μας ταπεινώσουν», αναφερόμενος στη Λάτσιο, τόσο την διοίκηση, όσο και τους φιλάθλους της.

Η Λάτσιο ζήτησε να κοπεί η σκηνή

Η Λάτσιο ζήτησε από την Amazon Prime να κοπεί η σκηνή που είναι «απίθανη και επώδυνη», καθώς «στερείται σεβασμού προς τους οπαδούς της Λάτσιο και τη μνήμη ενός μεγάλου πρωταθλητή».

«Η αναφορά στον φασισμό είναι ακόμη πιο απεχθής γιατί προκαλείται με σαφή συκοφαντική πρόθεση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου, προσθέτοντας: «Καταφέρνει με εξαιρετικό αποτέλεσμα να προσβάλει μια ολόκληρη βάση και ομάδα, να απομακρύνεται από την πραγματικότητα, αλλά και από τις σκέψεις του ίδιου του Μαραντόνα, ο οποίος έδειξε σε πολλές περιπτώσεις ότι ήταν φίλος της Λάτσιο».

Πάντως, ο Μαραντόνα δεν έχει άδικο καθώς μια τεράστια μερίδα οπαδών της Λάτσιο έχει ιστορικό ακροδεξιού εξτρεμισμού, ενώ στο σύλλογο είχε επιβληθεί πρόστιμο από την UEFA και κλείσιμο τμήματος του γηπέδου της για έναν αγώνα τον Οκτώβριο του 2019, όταν οπαδοί καταγράφηκαν να κάνουν φασιστικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του Europa League, απέναντι στη Ρεν.

Πάντως, οι οπαδοί των «Λατσιάλι» πραγματικά ξεπέρασαν τον (ρατσιστικό) εαυτό τους το 1999, όταν σε ένα ντέρμπι εναντίον της Ρόμα, είχαν αναρτήσει στις κερκίδες του γηπέδου «Ολίμπικο» πανό 18 μέτρων στο οποίο έγραφαν το απολύτως κατακριτέο αντισημιτικό σύνθημα «Το Αουσβιτς είναι η πατρίδα σας, οι φούρνοι το σπίτι σας».

Αντίστοιχα ρατσιστικά ξεσπάσματα υπήρξαν και στην συνέχεια με πιο χαρακτηριστικό τον οργανωμένο φασιστικό χαιρετισμό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Βέρντερ Βρέμης τη στιγμή που από τα μεγάφωνα του γηπέδου μεταδιδόταν μήνυμα κατά του ρατσισμού, ενώ στον ίδιο αγώνα και στα 90 λεπτά του ματς ο μαύρος επιθετικός της γερμανικής ομάδας Μπουμπακάρ Σανόγκο γινόταν αντικείμενο χλευασμού από την εξέδρα των Λατσιάλι, οι οποίοι έκαναν ήχους πιθήκου και του πέταξαν μπανάνες.

Ο πιο ακροδεξιός πυρήνας των οπαδών της είναι οι λεγόμενοι «Irriducibili», οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο σκληρούς στην Ευρώπη. Μέλος του συνδέσμου είναι και ο βετεράνος παίκτης της Λάτσιο, Πάολο ντι Κάνιο. Ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής απηύθυνε στους φίλους του οπαδούς της Λάτσιο τον κλασικό ναζιστικό χαιρετισμό έπειτα από τη λήξη του ντέρμπι με τη Ρόμα τον Ιανουάριο του 2005. Το ότι ήταν εθνικιστής ο Ντι Κάνιο δεν ήταν μυστικό, καθώς σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι «είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής. Δεν κατάλαβα, απαγορεύεται να δηλώνω ότι είμαι ακροδεξιός;»