Από το πρωί της Δευτέρας (3/8) θα συνεδριάσουν κατά σειρά Super League 1, Super League2/Football League και ΕΠΟ, με σκοπό να μάθουμε αν θα γίνει αναδιάρθρωση, μπαράζ και πόσες κατηγορίες θα έχει του χρόνου το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ξεχωριστή είναι η αυριανή (3/8) ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ποτέ δεν πλήττεις και πάντα υπάρχουν ζητήματα να ασχοληθείς. Πάρτε ανάσα και πάμε να δούμε την ατζέντα της 3ης Αυγούστου, που δεν αφορά αγωνιστικές υποχρεώσεις αλλά συνεδριάσεις οργάνων, που θα κληθούν να αποφανθούν για τις (δυστυχώς) πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν. Εχουμε και λέμε λοιπόν: στις 11:00 θα γίνει Δ.Σ., μέσω τηλεδιάσκεψης στη Super League 1, για τις 13:00 με ανάλογο τρόπο έχει προγραμματιστεί εκείνο της Super  League 2/Football League και στις 17:00 θα τα… πουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ! Καλά να είμαστε, η ημέρα θα είναι… μεγάλη.

Τα θέματα στην ατζέντα της Super League 1

Πάμε να δούμε τα «φλέγοντα» θέματα. Ας τα πάρουμε με χρονική σειρά. Η SL1 θα κάνει Δ.Σ. με σκοπό να επικυρώσει τη βαθμολογία στις θέσεις 7-14, μετά θα τεθεί επί τάπητος η κεντρική διαχείριση, ενώ θα συζητηθεί και η πορεία των επαφών με την Πολιτεία, για το ενδεχόμενο παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, έστω σε κάποιο μικρό ποσοστό, την επόμενη σεζόν. Εάν συμβεί το πρώτο, αυτόματα θα «κλειδώσει» ότι η Ξάνθη είναι 13η, οπότε εκείνη θα παίξει – επί χάρτου πάμε γιατί στην πράξη δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει – στο διπλό μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Κάτι που ναι μεν θέλει η διοργανώτρια αρχή, αλλά προκάλεσε την αντίδραση της ομάδας από τη Θράκη. Ξέχωρα που με γνώμονα τα τωρινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί, παρότι στην Ξάνθη έκαναν πρόσφατα επαγγελματίες ορισμένους νεαρούς.

Αλλά πάμε by the book: επικυρώνεται λοιπόν η βαθμολογία και το… μπαλάκι πάει στην ΕΠΟ να ορίσει τα μπαράζ (θα δούμε παρακάτω τι και πώς). Για την κεντρική διαχείριση υπάρχει το «ναι» της 29ης Απριλίου του 2020 (με κάποιος «αστερίσκους»), ενώ για το αν τη νέα χρονιά θα έχουμε κόσμο ή όχι στις εξέδρες, κρατάμε πως πρόσφατα έγινε συνάντηση της SL με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Πάντως, κακά τα ψέμματα, αυτό που «καίει» είναι η επικύρωση της βαθμολογίας και τα τηλεοπτικά (θα γίνει κουβέντα και για τον τρόπο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος, αλλά γι\ αυτό ας περιμένουμε την εκτελεστική της ΕΠΟ θα δείτε το γιατί).

Ο μπελάς της αναδιάρθρωσης σε Super League 2 και Football League

Ξεμπερδέψαμε με την SL1 και πάμε στην από κάτω κατηγορία. Που προσπαθεί να… συνέλθει από το «σοκ», για εκείνη, της απόφασης που πήραν την περασμένη εβδομάδα οι «μεγάλοι», όπου με ψήφους 13-1 είπαν «όχι» στην αναδιάρθρωση. Αυτόματα θα συζητήσουν (για… 100η φορά φέτος να τα λέμε όλα) την επόμενη ημέρα. Για το «πάνω», δηλαδή το πόσες ομάδες τους θα προβιβαστούν, ακόμα κι αν επιμείνουν στις «4» (ας μην κοροϊδευόμαστε) θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτό. Αντε για το τυπικό, μπορεί να κρατήσουν το αίτημα. Η «καυτή πατάτα» είναι τι θα κάνουν με τις δύο δικές τους λίγκες. Και εδώ είναι, ίσως από τις λίγες φορές, που έχουν δίκιο.

Η ΕΠΟ αποφάσισε να ανέβουν και οι 8 πρωταθλητές της Γ’ και όχι 4, όπως όριζε η προκήρυξη. Αρα η Ομοσπονδία αύξησε κατά 4 τις ομάδες και για αυτό εξυφαινόταν σχέδιο συγχώνευσης της SL2/FL σε μία κατηγορία, που θα χωρίζεται σε 2 ομίλους των 15 ή 16 ομάδων. Αυτό όμως είχε τεθεί επί τάπητος εφόσον στην SL1 είχαμε 16 ή 18 συμμετέχοντες. Εάν μείνουν 14, θα είναι «κάπως» να είναι 2 όμιλοι των 17 και να ανεβαίνουν οι… 1,5 (1 απευθείας και 1 μέσω μπαράζ). Δεν το λες και τόσο… εμπορικό πρωτάθλημα. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να οδηγηθούν σε plan b και ως πιο λογικό είναι να αυξήσουν τις ομάδες της SL2 σε 14 και εκείνες της FL σε 16, από 12 και 14 αντίστοιχα που ήταν τώρα (π.χ. να ανέβουν από την FL στην SL2 4 αντί για 2). Αλλα τα πάντα είναι θεωρητικά. Η ουσία είναι πως η λέξη «αναδιάρθρωση» θα ακουστεί πολλές φορές στην τηλεδιάσκεψη, αλλά θα αφορά κυρίως τη 2η και 3η κατηγορία.

Η κρίσιμη απόφαση της ΕΠΟ

Ο,τι όμως και να αποφασιστεί, ό,τι και να πουν οι δύο λίγκες, ακόμη και με 100% θετικές ψήφους ή εάν με κάποιον μαγικό τρόπο συμφωνήσουν σε κοινή φόρμουλα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, τον τελευταίο λόγο έχει η ΕΠΟ και πιο συγκεκριμένα η εκτελεστική της επιτροπή. Που θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα και εκ νέου θα ακουστεί, πολλάκις, η λέξη «αναδιάρθρωση». Εκεί δηλαδή θα ξεκαθαρίσει (ελπίζουμε δηλαδή) το πόσες ομάδες θα έχει η κάθε κατηγορία και πλέον, με γνώμονα τα όσα ισχύουν σε S2L/FL, και τον αριθμό των κατηγοριών που θα υπάρχουν. Α, μην το ξεχάσουμε. Οι «μεγάλοι» όχι μόνο δεν συζητούν το ενδεχόμενο να γίνουν 15 (σ.σ. λέτε;), 16, 18 κτλ, αλλά απειλούν πως δεν θα κατέβουν εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που δεν θα έχουν 14 στη λίγκα τους.

Ετσι θα αποσαφηνιστεί και αν θα γίνει το «θρυλικό», πια, διπλό μπαράζ μεταξύ Ξάνθης και Απόλλων Σμύρνης. Οπου με «μπούσουλα» την απόφαση που έχει η ίδια η ΕΠΟ πάρει για τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, θα έπρεπε να διεξαχθεί… σήμερα το αργότερο και κάπου στο gazzetta.gr να διαβάζετε το report της αναμέτρησης, τις δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» και να βλέπατε τα γκολ και τα highlights. Οχι, δεν κάνουμε πλάκα. Η 2α Αυγούστου είχε ανακοινωθεί ως καταληκτική ημερομηνία για το φινάλε της χρονιάς, όμως η ΕΠΟ αυτοαναιρέθηκε και όρισε για τις 30 του μηνός τον τελικό του Κυπέλλου, άρα το 2/8 έγινε αυτόματα 31/8 (αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα). Ως συνέχεια αυτού θα μπορεί – εφόσον δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών – να ορίσει μέχρι τότε τα διπλά μπαράζ. Για άμεσα, είδατε παραπάνω τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Για το μέλλον, μετά τις 20/8 δηλαδή, παρατηρούνται εκ νέου… ζητηματάκια. Τι ζητηματάκια δηλαδή, ζητηματάρες!

Ας πούμε επιγραμματικά τα δύο πιο σημαντικά. Α). Τι ρόστερ θα έχουν οι δύο ομάδες, αφού από τη στιγμή που δεν θα ξέρουν που θα παίζουν (Α’ ή Β’) πώς θα μπορούν να κάνουν προγραμματισμό; Στο ΝΒΑ γίνονται 10ήμερα συμβόλαια, αλλά δεν είμαστε στον μαγικό κόσμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Β) (και ίσως πιο σημαντικό). Η Ξάνθη έκανε γνωστό ότι στις 24/8 θα προχωρήσει, μέσω Γ.Σ. των μετόχων της, τις διαδικασίες εκκαθάρισης της ΠΑΕ. Αρα μπορεί να δούμε ορισμό αγώνα ομάδας η οποία δεν θα υπάρχει ή θα βρίσκεται και επισήμως σε διαδικασία… διάλυσης!

Τα σενάρια  για τα μπαράζ και τις ομάδες της Super League 1

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η αυριανή ημέρα θα κρίνει πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνοψίζοντας κατά τις 6:30 το απόγευμα ίσως ξέρουμε ενόψει της σεζόν 2020/21 τα κάτωθι:

1) Πόσες ομάδες θα συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία

2) Ποιες

3) Πόσες κατηγορίες θα έχουμε

Εύλογο ερώτημα: Πρόβλεψη μπορεί να γίνει; Απάντηση: Οχι.

Επειδή όμως η Super League 1 είναι που ενδιαφέρει περισσότερο, ας δούμε τα σενάρια.

1) Πέφτει ο Πανιώνιος, ανεβαίνει ο ΠΑΣ, ορίζεται το μπαράζ Ξάνθη-Απόλλων Σμύρνης.

2) Πέφτει ο Πανιώνιος, ανεβαίνουν ΠΑΣ, Απόλλων Σμύρνης.

3) Πέφτει ο Πανιώνιος, ανεβαίνει ο ΠΑΣ.

4) Δεν πέφτει κανείς, ανεβαίνουν ΠΑΣ, Απόλλων Σμύρνης.

5) Πέφτει ο Πανιώνιος, ανεβαίνουν ΠΑΣ, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά.

6) Δεν πέφτει κανείς, ανεβαίνουν ΠΑΣ, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά, Λεβαδειακός.

7) Δεν πέφτει κανείς, δεν ανεβαίνει κανείς.

Θα συμβουλεύαμε να βάζατε το χέρι σας στη φωτιά ότι τα δύο τελευταία σενάρια είναι… απίθανα, αλλά και πάλι να είστε βέβαιοι πως καλού – κακού… αντέχετε τα εγκαύματα.  Ολα είναι στο… τραπέζι.

Πηγή: gazzetta.gr