Είναι δυνατόν στην κορυφαία στιγμή της καριέρας σου και μία από τις καλύτερες της ζωής σου γενικά, να κάνεις κάτι που θα μοιάζει τόσο παράταιρο, λίγο ή ακόμη και απεχθές για την περίσταση; Αν ονομάζεσαι Εμιλιάνο Μαρτίνες και είσαι ο τερματοφύλακας της Αργεντινής που μόλις έχει κατακτήσει το Μουντιάλ 2022, η απάντηση είναι θετικά. Γιατί; Επειδή, όπως φαίνεται, αυτό κάνει πάντα από τη στιγμή που τον έμαθε ο κόσμος. Νικάει και προκαλεί…

Και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος τον έμαθε σχετικά αργά: Ο Μαρτίνες είναι 30 ετών και στην εθνική Αργεντινής κλήθηκε για πρώτη φορά στα 29 του, το 2021. Μέχρι τότε, ανήκε στην Άρσεναλ που τον έστελνε δανεικό από ‘δω κι από ‘κει, ενώ από το 2020 βρίσκεται στην Άστον Βίλα. Την ομάδα που θα έχει να καμαρώνει, πλέον, για το γεγονός ότι της ανήκει ένας παγκόσμιος πρωταθλητής. Και πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής. Και Υπερπρωταθλητής. Γιατί όλα αυτά, με κάποιον μαγικό χρόνο, έχουν συμβεί μέσα σε ένα χρόνο: Κατάκτηση Κόπα Αμέρικα, κατάκτηση του Finalissima (πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής εναντίον πρωταθλήτριας Ευρώπης), κατάκτηση του Μουντιάλ. Με τον ίδιο, μάλιστα, να είναι πρωταγωνιστής σε όλα αυτά.

Πρωταγωνιστής είτε με την καλή έννοια, είτε με την κακή. Στο Κόπα Αμέρικα, για παράδειγμα, έβριζε τους Κολομβιανούς στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό, όπως έβρισε και τον Νεϊμάρ κάποια στιγμή στον τελικό. Τώρα, στο Μουντιάλ του Κατάρ, παραλαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της διοργάνωσης έκανε μια κίνηση που προκάλεσε και πάλι συζητήσεις και σχόλια, όχι κολακευτικά προφανώς, για τον χαρακτήρα του. «Καλώς ή κακώς αυτός είναι», θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο. Θα μπορούσε όμως, γιατί δεν είναι και τόσο δύσκολο, να αντιληφθεί πού ήταν, τι σήμαινε εκείνη η στιγμή, ώστε να συμπεριφερθεί λίγο καλύτερα. Να συμπεριφερθεί, βασικά, όσο καλά συμπεριφέρεται κάτω από τα δοκάρια.

Ένα βραβείο που άξιζε 100%

Γιατί κάτω από τα δοκάρια ήταν πραγματικά άψογος από την αρχή ως το τέλος του Μουντιάλ. Και ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Αυτός ήταν που έκανε μεγάλη απόκρουση στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Αυστραλία στους «16» σφραγίζοντας την πρόκριση. Αυτός ήταν που απέκρουσε δύο πέναλτι της Ολλανδίας στον προημιτελικό, στη σχετική διαδικασία, δίνοντας την πρόκριση για τους «4».

Αυτός ήταν που έκανε την απίθανη απόκρουση στο 120′ του τελικού στο τετ α τετ του Κολό Μουανί και στη συνέχεια απέκρουσε και το πέναλτι του Κομάν, βάζοντας τις βάσεις για τον θρίαμβο της Αργεντινής. Τον τρίτο θρίαμβο της Αλμπισελέστε με τον Μαρτίνες στο τέρμα μέσα σε ένα χρόνο. Με αποκρούσεις, φωνές, χειρονομίες που προκαλούν αντιδράσεις, αποθέωση και κράξιμο…